Канада е колонизирана от европейците, в това число французи и британци, още през 15-и век, но е основана като съвременна държава през 1867 г.

Това е една развита страна, която може да се похвали с 10-я най-голям БВП в света, което отчасти се дължи на огромните й природни ресурси, голямото производство и индустрията на морските храни.

Днес Канада е единствената водеща държава в Западното полукълбо с парламентарна форма на управление (като изключим няколко карибски островни държави), което тя заимства от Великобритания. Страната е разделена на 10 провинции, като 75% от населението е концентрирано в Онтарио, Квебек и Британска Колумбия.

Страната процъфтява и благодарение на приятелски настроената си съседка на юг, с която споделят военни и отбранителни интереси, да не говорим за търговия и туризъм. Канада също така може да се похвали с един от най-високите стандарти на живот в света.

Вижте 11 изненадващи факти за Канадската икономика, подбрани от Business Insider:

Канадските граждани имат второто най-високо качество на живот в света

Световният икономически форум класира страните по качеството на живот като използва критерии като достъп до здравеопазване, хигиена и подслон, както и образование, продължителност на живота и лични свободи.

В челото на класацията на Световния икономически форум са страни като Австралия, Швейцария, Великобритания и Швеция. Второто място обаче, точно след Финландия, е за Канада. Страната има резултат от 89.49, докато лидерът Финландия е с 90.09.

75% от износа на Канада е предназначен за САЩ

САЩ не само дели обща граница с Канада; тя също така е най-големият й търговски партньор и то с голяма преднина пред другите. Канада изнася стоки за 338 млрд. долара за САЩ годишно, което съставлява над 75% от износа й, който е на стойност 450 млрд. долара.

За сравнение, Канада изнася стоки за едва 12.6 млрд. долара за Великобритания и за 21.3 млрд. долара за Китай.

Канада разполага с природни ресурси на стойност 33.2 трлн. долара

Това е третата най-богата на природни ресурси страна в света.

Канада разполага с третите най-големи потвърдени петролни резерви и е богата на минерали като гипс, варовик, каменна сол и поташ, въглища и уран. Тя също така е най-големият износител на дървесен материал в света.

Петролните резерви на Канада може би надхвърлят тези на Близкия изток

Петролните резерви на Канада официално се водят третите най-големи в света, но има известни доказателства, че тази оценка може би е консервативна. Има два фактора в това отношение. Като начало, Саудитска Арабия не е ревизирала петролните си резерви от 1988 г., а през 2011 г. Wikileaks разкри, че петролните й резерви може да са с 40% по-малко, отколкото твърди ОПЕК.

В същото време нов анализ на петролните пясъци на Албърта, показват, че резервите на провинцията може би надхвърлят значително тези на Саудитска Арабия, което означава, че страната има най-големите петролни резерви в света.

Канадците консумират най-много макарони със сирене от марката Kraft в света

Канадците обичат макароните със сирене и по-конкретно тези на Kraft. Те консумират с 55% повече от този продукт годишно в сравнение с американците. С 3.2 кутии на човек годишно Канада е най-големият консуматор на този продукт в света.

Kraft Dinner, както е известен още продуктът там, е толкова популярен, че Food Republic го нарече "фактическото национално ястие."

Канада, която има най-дългата брегова ивица в света (202 080 км), генерира по 4 млрд. долара годишно от морски храни

Бреговата ивица на Канада е пет пъти по-дълга от тази на Русия и 10-пъти по-дълга от тази на Австралия. Цялото това крайбрежие помага на Канада да бъде шестият най-голям износител на морски храни в света. Канада генерира 4.2 млрд. долара от морска храна годишно, в това число над 1.5 млрд. долара само от омари.

Канада произвежда 71% от кленовия сироп по света

Почитателите на палачинките трябва да стискат палци глобалното затопляне да не се отрази на кленовите дървета в северна Канада. Благодарение на тях страната произвежда 71% от кленовия сироп в света.

91% от него идва от една провинция - Квебек. В тази индустрия в страната са заети около 12 000 души.

Това че има два официални езика струва на Канада около 2.4 млрд. долара годишно

Благодарение на ранната си колониална история Канада е двуезична държава като около 20% от населението, или 7.2 милиона души, говорят френски език. По голяма част от френскоговорящите живеят в Квебек, където френският е официалният език.

В цялата страна английско и френскоговорящите имат достъп до държавни услуги на предпочитания от тях език, с двуезични обозначения, формуляри, реклами и т.н.

Проучването от 2012 г. показва, че всичко това си има цена и тя по-конкретно възлиза на около 2.4 млрд. долара годишно. Федералното правителство покрива около 1.5 млрд. долара от тази сума, докато останалите разходи се поемат от отделните провинции.

Канадците плащат наполовина на американците за здравеопазване

Сравненията между здравеопазването в САЩ и Канада са един спорен политически въпрос, отчасти защото Канада използва система, срещу която са против много от консервативните политици в САЩ. Здравеопазването в Канада обаче далеч не е безплатно, въпреки че е е значително по-евтино в сравнение със САЩ.

Според повечето оценки, канадците харчат около 4 569 долара на година за здравеопазване; в САЩ тази сума варира от 9 086 долара до над 10 000 долара.

По-ниските цени на лекарствата в Канада допринасят за опасен недостиг на някои медикаменти

Цените на лекарствата в Канада често са по-ниски, отколкото в САЩ, което се дължи на канадската регулаторна среда, която налага по-достъпно ценообразувване. В същото време в САЩ обикновено пазарът определя цената. Това може да доведе до значително разминаване в цените при популярни лекарства.

През 2018 г. например имаше сериозен недостиг на писалките с противоалергичен инжекционен разтвор EpiPen заради проблеми в единствения завод, в който Pfizer ги произвежда. В САЩ, където по това онова време писалките се продават на цени три пъти по-високи отколкото в Канада се разминават с недостига, докато Канада изпитва сериозни затруднения да си набави необходимите количества.

Потребителските продукти често струват повече в Канада, просто защото канадците са склонни да плащат повече

Канадските потребители отдавна са забелязали, че много продукти, като книги, автомобилни гуми, бензин и храни струват повече, отколкото сходни продукти в САЩ – понякога с по-малко, а понякога с много повече.

Има много причини за това. Когато един продукт идва с определена цена, като книгите например, търговците често слагат по-високи цени, които да компенсират обменни курсове и други икономически фактори.

Според проучване на HuffPost обаче, това явление често се дължи на това, че производителите просто смятат, че канадците ще платят по-високи цени, защото канадците мислят, че нещата винаги са по-скъпи в Канада, въпреки че няма логична причина това да е така.