Швейцария е най-добрата страната за работа и живот, измествайки от първото място Сингапур, която беше на върха пет последователни години.

Това сочи най-новото проучване на банкoвия гигант HSBC, изготвено на база анкета сред чужденци, живеещи и работещи в страни, различни от родните им места.

Швейцария традиционно е една от най-привлекателните страни в света, когато става дума за стандарт на живот и восоки възнаграждения.

На фона на растящата несигурност по света, политическата и икономическа стабилност на европейската страна ѝ помага да се изкачи на върха за първи път в тази класация на HSBC.

Швейцария заема първото място, след като преди година се намираше на осма позиция. 80% от чужденците, които работят и живеят там, посочват, че са щастливи от икономиката, а цели 86% са доволни от политическия климат.

Около 82% от хората, преместили се в Швейцария, посочват, че са доволни от подобренията в стандарта им на живот спрямо тяхната родина.

Седем на десет души (71%) от тези, които са избрали Швейцария за своя нов дом, се наслаждават на по-висок разполагаем доход, като средното годишно възнаграждение сред тях достига 111 587 долара.

70% от анкетираните смятат, че средата е по-чиста, а 42% посочват, че се чувстват здравословно по-добре.

Тазгодишното подреждане е изготвено на база мненията на над 18 хил. чужденци, работещи зад граница из 163 пазара.

За първи път от 5 години насам Сингапур не заема първо място в проучването. Азиатският град-държава се нарежда на втора позиция през тази година.

Източник: HSBC

Челната десетка на класацията се допълва от: Канада, Испания, Нова Зеландия, Австралия, Турция, Германия, ОАЕ и Виетнам.

Сингапур

Въпреки че Сингапур изгуби лидерството си в класацията на HSBC, дестинацията остава предпочитано място за хора, търсещи нови полета за реализация, особено за тези, които имат деца.

62% от анкетираните посочват, че образователната система в Сингапур е по-добра от тази в родната им страна, докато 69% смятат, че това е възможност за децата им да научат нови езици.

Канада

Традиционно предпочитана страна от емигрантите, Канада има добра репутация по отношение на чужденците и реализацията им там. 80% от анкетираните посочват, че се наслаждават на по-добро качество на живот в Канада спрямо родните им места.

Средният дял на хората по света, отговорили положително на този въпрос, възлиза на 65%.

Испания

Въпреки че малцина посочват, че са се преместили в Испания заради техните кариери, цели 67% казват, че балансът между работата и личния им живот се е подобрил в резултат на преместването.

Това, както и челната позиция на страната по отшношение на менталното здраве, изстрелва Испания десет места напред в подреждането през тази година.

Нова Зеландия

57% от хората, преместили се в Нова Зеландия, посочват, че са подобрили качеството си на живот. 60% от тези, които се местят там, остават по-дълго от очакването.

Нещо повече – хората, местещи се в Нова Зеландия, обикновено остават там в продължение на над 20 години, сочи проучването.