Зайън Уилямсън, избор номер едно в тазгодишния драфт на NBA, подписа сочен спонсорски договор без дори да е изиграл нито един официален мач в лигата на най-добрите баскетболисти в света.

Източник разкрива, че Уилямсън е подписал договор с Jordan Brand за сумата от 75 млн. долара за срок от 7 години, предава Forbes.

„Чувствам се благословен да бъда част от семейството на Jordan Brand”, казва 201-сантиметровият състезател в изявление, разпространено чрез ESPN.

„От дете мечтая да стигна до лигата и да имам принос към играта подобен на този, който Майкъл Джордън е имал и продължава да има и днес. Той беше един от онези специални атлети, които следях”, казва той.

„Невероятната увереност на Зайън, неговият характер и игра са вдъхновяващи. Той е важна част от новите таланти, които ще помогнат в отвеждането на бранда в бъдещето. Той ни каза, че ще „шокира света” и помоли да му повярваме. Повярвахме му.”, коментират от марката.

Уилямсън се контузи през февруари, заради дефектни кецове Nike, в резултат на което пропусна остатъка от редовния сезон при колежаните.

„Гарантирам, че договорът щеше да е за 100 млн. долара, ако беше попаднал в Ню Йорк или Лос Анджелис. Има разлика в градовете, няма спор по този въпрос”, коментира анализатора Сони Вакаро. Уилямсън бе избран от отбора на Ню Орлиънс Пеликанс, който не е от най-големите пазари в NBA, а самият отбор не може да се похвали с големи успехи.

Междувременно, анализатори предричат, че Уилямсън може да спечели над 1 млрд. долара през кариерата си.

„Зайън Уилямсън ще изкара 1 млрд. долара, играеки баскетбол без никакви усилия”, казва Франк Фрасила, анализатор в ESPN.

Само трима атлети са изкарвали толкова много пари през кариерата си – Майкъл Джордан, Тайгър Уудс и Флойд Мейуедър. Очаква се и Леброн Джеймс на даден етап да се присъедини към този ексклузивен клуб.

Разбира се, прогнозата не включва само парите, които Уилямсън ще спечели на игрището, но и тези, които може да генерира от реклами и спонсорства.

Спокойно може да се каже, че Уилямсън е атлет единствен по рода си, като вече радва над 3.9 млн. последователи в Instagram и 391 хил. в Twitter.

Топ 10 на най-високоплатените звезди в NBA за 2019 г.Топ 10 на най-високоплатените звезди от NBA ще изкарат общо 540 млн. долара през тази година от заплати, рекламни договори, участия, лицензионни възнаграждения и медийни сделки

Уилямсън притежава и харизма, която определено ще му помогне да спечели голям рекламен договор на даден етап.

„През кариерата му е напълно възможно всичко да се нареди перфектно”, казва Боб Дорфман, експерт по спортен маркетинг в Baker Street Advertising.

По думите му, Уилямсън седи добре пред камера и демонстрира интелект.

Сравненията с Леброн Джеймс са неизбежни и ако Уилянсън успее да се доближи до доминацията на Джеймс, то достигането на кота 1 млрд. долара е напълно възможна, добавя Дорфман.