Свинското скочи с 30%, очакват още да поскъпва
За по-малко от месец цената на свинското месо в България се е покачила между 25 и 30 процента, а до есента може да скочи с още до 15 на сто.
Това прогнозира пред БНР изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас Румен Андреев.
По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари.
„Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е повишаване на цените, което е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България.
Китай - като страна, което е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените,“ посочва Андреев.
Според негоако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл.
„В последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше, така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България“.