Четири изкуствени острова с уникален гребен канал между тях ще бъдат изградени в морето край Варна.

Това е предвидено в новия градоустройствен план на морската ни столица, съобщи областният управител на града Стоян Пасев. По думите му, туризмът във Варна може да процъфти.

Основното предназначение на предвидения остров до курорта "Св. Св. Константин и Елена" е не само атракция, а и брегоукрепване, пише вестник Стандарт.

"Знаете, че нашето Черноморие доста ерозира и за разлика от другите европейски държави, ние останахме единствената държава, която не се е справила с този проблем. Корозията и нуждата от брегоукрепване е предимно в Североизточна България, Варна и Добрич са най-засегнати от този проблем", каза Пасев.

Той сподели, че концесионерите продължават да се оплакват, че плажната ивица намалява в последните две години. "Може да е с няколко метра, но все пак морето яде от брега", уточни областният на Варна.

Една от функциите на новият остров ще бъде да задържи пясъка, а целта е да може да се ситуира повече плажна ивица на територията на комплекса.

Предвидената големина на острова е 19.4 кв. км. Идеята е там да бъдат направени и лодкостоянки по подобие на тези в Южна България, където бяха изградени яхтени марини. Има проект за още четири изкуствени острова в самото варненско езеро, напомни още Стоян Пасев.