Децата винаги са се оплаквали, че им е скучно. Това е проблем, с който родителите са принудени да се справят, откакто свят светува.

Но в днешно време все по-малка част от тях са склонни да отворят входната врата и да извикат след своя малчуган: "И да се върнеш за вечеря!".

Съвременните родители се нагърбват с тежката отговорност да организират свободното време на децата си, пише The Wall Street Journal.

Те отказват да послушат съветите на експертите от "старата школа", които смятат, че децата трябва да използват своето въображение и сами да си измислят занимания.

Проблемът е, че тези методи са работели добре във времената преди смартфоните и Fortnite. Днес, ако кажеш на детето да прави каквото си иска, е много вероятно то просто да седне отново пред таблета.

"Свободното време и технологичните джаджи постепенно се превърнаха в синоними. Аз не съм привърженик на това децата да бъдат претоварвани с всевъзможни занимания. Моят съвет към родителите е просто да се опитват да им дават различни идеи за свободното време", казва Елиса Акерман, която работи като социален работник в Ню Йорк.

Един от популярните похвати сред съвременните експерти в областта на дигиталните медии е да се състави списък от около 100 неща, с които децата могат да се забавляват "в реалния живот".

Родителите могат да го поставят на видно място в дома си и когато детето започне да мрънка, че му е скучно, те просто трябва да му посочат списъка и то само да си избере занимание.

Според специалистите този похват работи най-добре при децата на възраст до 12 години, но може да бъде полезен и за тийнейджърите.

Лиза Хонълд, която работи като адвокат в областта на дигиталната сигурност, споделя пред WSJ, че в нейния списък фигурирали дейности, като приготвяне на домашен хляб и събиране на различни предмети от съседите за благотворителност. Трите ѝ деца, на възраст между 10 и 15 години, приемат по различен начин предложенията.

Според Лиза Хонълд по-големите винаги реагират с досада, но впоследствие се включват в много от инициативите. Нейният съвет към родителите е да включат и самите малчугани в попълването на списъка с дейности за свободното време.

Реджина Яник също се изправя пред подобен проблем, опитвайки се да откъсне 16-годишната си дъщеря от телефона. Тийнейджърката имала 1200 последователи в своя Instagram акаунт и изпитвала нужда постоянно да проверява какво правят нейните приятели и какво публикуват в социалните мрежи.

Според Яник убеждаването на юношите е далеч по-трудно, тъй като те вече имат изградена ценностна система и смятат, че светът се върти около тях и всички са им длъжни.

Необходимостта от структуриране на свободното време дава идея на Сара Робинсън за развитието на собствения ѝ бизнес. Тя създава offline игрално пространство за деца и родители, където те могат да се откъснат от своите дигитални устройства. Идеята ѝ хрумва, докато води 3-годишния си син на гимнастически упражнения.

Робинсън забелязва, че докато децата играят с уредите, техните родители постоянно гледат в телефоните си. Затова тя решава да създаде пространство, свободно от интернет, в което възрастните да могат да играят заедно с децата си или да общуват с други родители.

Мястото ѝ се казва The Wonder и се намира в квартал Трибека в Ню Йорк. То разполага с работен кабинет, където родителите могат да се свържат за малко с мрежата, ако имат неотложен ангажимент, но в игралното пространство мобилните устройства са строго забранени.

Дигиталното поколение - привилегия или проклятие?Образуването на

Много родители стигат до извода, че ограниченията, спазването на строг дневен график и структурирането на свободното време са точно толкова важни за тях, колкото и за децата.

Ребека Орлов е самотна майка, която разказва пред WSJ, че доскоро прекарвала почти цялото си свободно време в социалните мрежи. Тя дори проверявала Facebook профила си, докато чакала в задръстванията и по светофарите. Понякога 5-годишната ѝ дъщеря Софи я молела да остави телефона, за да ѝ обърне внимание.

"В един момент просто осъзнах, че е крайно време да променя навиците си. Това бе огромна позитивна стъпка не само за мен, но и за нея. Връзката ни се промени в изцяло нова посока", казва Ребека Орлов.

Експертите дават някои ценни насоки на родителите, които се опитват да "изключат" децата си от екраните на мобилните устройства, компютрите и телевизорите.

Една от тях е свикването на "семейно събрание", на което всеки да даде препоръка за "офлайн" занимания. Втората важна стъпка е да бъде съставен конкретен план, а децата да са наясно с всички задължения, които трябва да свършат през деня - учене, домашни, помощ в домакинската работа и т.н. Така те ще знаят и с какво свободно време разполагат.

Повечето специалисти и психолози обаче са на мнение, че категоричните забрани за "дигитални" забавления никога не дават положителен резултат. Дейностите могат да бъдат разпределени равномерно, например един час на таблета и два часа "задължителна" работа.

Другата важна стъпка е да се създадат навици за лягане в определен час. Повечето хора свързват "приспиването" единствено с бебетата, но всъщност заниманията преди сън могат да бъдат изключително полезни за юношите и дори за възрастните.

Например, може да се въведе правило за изключване на компютрите, телевизорите и телефоните поне час или два преди лягане. Така организмът има време да се успокои. Четенето на книга преди сън също е полезен навик, твърдят експертите.