Луксозната марка Versace се извини, след като снимка на една от тениските й изглежда внушаваше, че Хонконг и Макао са независими територии.

След като беше подложена на сериозни критики в социалните медии в Китай, компанията обяви, че е допуснала грешка и че вече е спряла да продава артикула.

От Versace казаха, че "уважават териториалния суверенитет на Китай ".

Versace е поредната чужда компания, която беше подложена на критики заради това, че не се придържа към териториалните претенции на Китай.

На тениските, снимки на които бяха споделени в социалните медии, са изписани имената на градове и техните държави.

Сред тях са и Хонконг, и Макао, които обаче са представени като независими държави.

Китай става все по-стриктна в следенето на това как чуждестранните компании описват Хонконг, която е част от Китай, но има специален статут, предлагайки на народа си по-голяма автономия, в сравнение с континентален Китай.

Макао пък е специален административен регион на Китай.

В пост в социалната мрежа Weibo италианската модна марка заяви, че е спряла да продава тениските към 24 юли, информира BBC.

"Извиняваме се за този спор. Ние обичаме Китай и уважаваме териториалния й суверенитет," се казва в изявлението на Versace.

Артистичният директор на марката Донатела Версаче също пусна подобно извинение.

Гафът от страна на марката пък накара посланика на Versace в Китай Янг Ми, която е популярна актриса в страната, да преустанови отношенията си с компанията.

"Териториалната цялост и суверенитетът на Китай са свещени и ненарушими," се казва в изявление от страна на нейното филмово студио.

Хаштагът #YangMiStopsWorkingWithVersace (Янг Ми спира да работи с Versace) пък има 860 милиона преглеждания в Weibo.