Една от най-известните модни къщи в света - Chanel, обяви, че се отказва от използването на крокодилска и змийска кожа в произведенията си, съобщи АФП.

Въпреки че луксозната марка не използва често такъв тип материал за изработка на популярните си модни продукти, все пак ръководството й е решило да забрани изцяло употребата им.

Забраната се налага заради все по-големите трудности при доставките на кожи, които да отговарят на стандартите за етика и качество на модната къща, посочват от Chanel.

От бранда уточняват, че забраната е техен избор, а не наложен от клиентите. И посочват, че взетото решение е предизвикателство за измислянето на ново поколение суперлуксозни продукти.

Забраната се отнася само до екзотичните кожи.

От хранените с царевица крокодили стават по-добри чантиPadenga Holdings, която е най-големият доставчик на кожи от нилски крокодили за производството на луксозни чанти и обувки, ще храни влечугите с повече царевица

Според художествения директор на Chanel Карл Лагерфелд обаче, в колекциите си модната къща използва кожи с естествен косъм толкова рядко, че той не може да си спомни кога за последен път е създавал подобен модел.

От кожите с естествен косъм вече се отказаха Versace, Gucci, Armani, Michael Kors, Donna Karan, Calvin Klein, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Stella McCartney и други.

По-голямата част от животинската кожа с косъм, която се използва в модната индустрия, идва от ферми, в които животните се умъртвяват с помощта на газ или електричество.