Пет съвета за храненето, за да сте здрави, активни и енергични
Животът на съвременния човек е станал по-дълъг и по-комфортен, той има повече време за пътешествия, самообразоване и хобита.
А заедно с това има нова популярна тенденция – активно дълголетие. Днес не е важно просто да доживееш до дълбока старост, но и да можеш да й се насладиш. Да продължаваш да водиш активен начин на живот.
Няколко фактора играят роля тук: хранене, физическа активност, устойчивост на стрес, отсъствие на вредни навици и, разбира се, добри гени. Доказано е, че много хора, които не се придържат към здравословен начин на живот и нерядко страдат от излишни килограми, се сблъскват със болестите 30-40 години по-късно от останалите.
Ако обаче сте сред останалите, които не разполагат с гените на дълголетието, не бива да унивате. Съществуват епигенетически фактори, способни да променят активността на нашите гени, стартирайки онези, които са свързани с доброто здраве, и изключвайки други, които потенциално водят до заболяване.
Например, над 200 биологически активни вещества, присъстващи в хранителните продукти, могат да стимулират „добрите“ гени. Извън съдържанието на храните, важен е режимът на хранене, начинът на приготвянето на продуктите и калоричността им.
Физическата активност, в съчетание с хранене против стареене, допълнително увеличават шансовете за дълголетие.
Какво трябва да присъства в чинията на дълголетника?
Баланс
На всеки прием на храна е необходимо да присъстват три групи макронутриенти – протеини, мазнини и въглехидрати. Протеините са необходими за създаването на нови клетки, от които се състоят всички тъкани в организма, а също така за синтезирането на хормони, фермерти и др.
Въглехидратите са важни за генерирането на постоянна енергия и за работата на мозъка. Мазнините – за построяването на мембраните на клетките и запаса от енергия.
Отделно внимание трябва да се обърне на качеството на всеки макронутриент. От животинските протеини препоръчителни са яйцата, неголемите морски риби, кисело-млечните продукти. От растителните – всички бобови култури и гъби.
Въглехидратите следва да са сложни. Т.е. такива, които съдържат повече фибри и не повишават рязко нивото на кръвната захар. Препоръчва се консумацията на зеленчуци, пълнозърнести храни, гъби, водорасли, овесени ядки, горски плодове и умерено количество плодове.
Мазнините трябва преимуществено да са омега-9, мононенаситени (зехтин), а също така в незначителни количества полезни наситени и омега-3 мазнини.
Противовъзпалителни свойства
Захар, сол и нездравословни мазнини – това са едни от основните врагове на младостта. Глюкозата и фруктозата в чист или добавен вид водят до повреждане на протеините.
Солта в излишък води до увреждане на кръвоносните съдове, нарушава подхранването на тъканите и води до натрупване на течности в организма. Същевременно излишъкът от омега-6 мазнини предразполага към възпаление, повишава склонността към мутации, влошава реакцията на трансмазнини, провокира нарушения в обмяната на веществата, влошава работата на нервните клетки и имунната система.
С разнообразни фибри
Фибрите подхранват чревните бактерии, а също така защитават мозъка от загуба на памет, Алцхаймер и т.н. В менюто ви задължително трябва да има много зеленчуци, богати на фибри плодове, горски плодове, ферментирали зеленчуци и квас.
Разноцветни
Колкото повече цветове има в чинията ви, толкова повече фитонутриенти ще получи организмът ви. Толкова по-защитен ще е срещу болестите. Особено полезни са зелените листни зеленчуци, лукът, чесънът, ядките, семената и горските плодове.
И последна препоръка: спрете малките закуски.
За здравия човек триразовото хранене е оптимално. То не натоварва стомаха. Не води до често покачване на нивото на кръвната захар. Предпазва от затлъстяване и преждевременно остаряване.
Освен това е полезно 1-2 пъти на седмица да пропускате един прием на храна или просто да не приемате храна в рамките на 8 часа. Този режим на хранене възстановява клетките и спомага за по-крепко здраве.