Консумацията на храни, богати на флавоноиди, помага да се защитим от рак и болести на сърцето, което е особено актуален въпрос за пушачите и любителите на чашката, установиха учени от австралийския университет Едит Коуен.

Флавоноидите са растителни вещества, чиято полза за здравето е открита през 1936 г. от американския биохимик Алберт Сент-Дьорди.

За своето откритие той е получил Нобелова награда. Макар полезните свойства на флавоноидите от тогава насетне да са потвърждавани неколкократно, винаги има какво да се допълни.

Например не е известно влиянието на тези вещества върху предпазването от ранна смърт. Изследователи от университета Едит Коуен решиха да проучат именно този потенциал на флавоноидите.

Те са анализирали над 56 000 случая на болни хора в рамките на период от 23 години. Разгледали са и 14 000 смъртни случая.

Така са установили, че хората, чието меню съдържа умерено храни с богато съдържание на флавоноиди, по-рядко умират от рак или болест на сърцето.

Съгласно изследването е достатъчно да се консумират на ден около 500 мг флавоноидни съединения. Примерно толкова се съдържат в чаша чай, една ябълка или портокал, 100 грама боровинки или 100 грама броколи.

10 чая, които са по-добри от час във фитнесаНе случайно е любимата напитка в света

По думите на водещия автор на изследването д-р Никола Бондоно флавоноидите притежават противовъзпалителен ефект и подобряват състоянието на кръвоносните съдове.

Как точно обаче защитават човека от хронични болести и понижават риска от преждевременна смърт, не може да се каже. Бъдещите изследвания на учените ще са посветени на проучването на взаимовръзката.

Изследователите препоръчват умерена консумация на храни с богато съдържание на флавоноиди на хората, които пушат и употребяват алкохол.