Изследователи проведоха няколко експеримента, за да разберат полезно ли е да присъства кафето в диетата и как влияе тази напитка на процеса на отслабване.

Проучване за това, че кафето е истинска „горелка“ на мазнини, се появи неотдавна в публикация в списание Scientific Reports. В публикацията се цитират резултатите от проучването, което се състояло от два експеримента, обединени и проведени от група учени от университети в Нотингам и Калифорния.

Преди всичко е важно да се разбере границата между типовете мастни клетки в човешкото тяло – кафяви и бели. Както отбелязва експертът Брюс Й. Ли, кафявата мастна клетка не само натрупва мазнина. В нея се съдържат много митохондрии – това са миниатюрни двигатели, които могат да горят мазнината, отделяйки топлина. Стимулирането на кафявите мастни клетки гори повече мазнини за изработването на топлина и потенциално може да доведе до сваляне на килограми.

Кофеин и метаболизъм – изследване

Може ли кофеинът, който получавате от консумацията на чаша кафе, да увеличи активността на кафявата мазнина? Учените се заели с изучаването на този въпрос и провели експерименти с мишки. Когато подложили мастните клетки на животните под въздействието на кофеина, в тях се появили признаци на ускорен метаболизъм и активност, което довело до понижаване на количеството на мазнините.

Във второто изследване 9 души доброволци пиели кофеинова напитка или вода и измервали топлината, която се отделяла от тъканите над тяхната ключица. Средната възраст на доброволците била 27 години, а средният индекс на теглото им - 23. Освен това те трябвало да носят свободни, широки дрехи. Забранено им било да спортуват активно или да консумират кофеин, наркотици и алкохол девет часа преди изследването. В самото начало учените измерили с топловизьор количеството топлина, отделяно от всеки участник. Конкретно, била отчетена топлината, излъчвана в областта на долната част на шията и рамената. След това, щом участниците изпили своята порция кафе или вода, те били оставени в спокойно състояние в продължение на 30 минути, за да се позволи на кофеинът да се абсорбира. Докато водата не водела до увеличаване на излъчването на топлина, точно обратното било установено при напитката, съдържаща кофеин.

Както подчертават учените, изводите от тези изследвания не потвърждават 100%, че кафето помага в борбата с излишните мазнини в тялото. Добра идея е обаче да пиете ободряващата напитка сутрин, тъй като все пак има полезно действие.

84 съвета за отслабващи Направете 2019-а годината, в която осъществявате поставените си цели

Кафеена диета

Преди стартирането на тази диета, е необходимо задължително да се консултирате с лекар-диетолог, отбелязва изданието Livestrong.

Тридневната диета включва консумация на ограничено количество нискокалорична храна. На закуска може да изпиете една чаша черно кафе, да изядете половин грейпфрут и филия хляб, намазана с фъстъчено масло. Тази закуска съдържа само 219 калории. За обяд имате порция риба с филия хляб и черно кафе. За вечеря – чаша кафе, варено месо и ябълки. Диетата позволява да изядете на вечеря и топка ванилов сладолед.

Консумацията на кафе на всяко хранене има ефект на понижаване на апетита, което е полезно, когато искате да спазвате диета.

Изданието допълва, че ефективността на диетата не е доказана. Не бива да я спазвате повече от 3 дни. За да отслабвате здравословно и да съхраните фигурата си красива в дългосрочна перспектива, хранете се разнообразно – приемайте много пресни плодове и зеленчуци, немазен протеин и пълнозърнести продукти. Освен това тренирайте редовно, за да изгаряте допълнителни калории.