Космическата революция предстои. Или поне така твърди новата вълна от технологични милиардери, които си поставят за цел да колонизират космоса.

Няколко милиардери и техните компании работят за драстично увеличаване на списъка от едва 573 души, които някога са летели в космоса.

Всичко това обещава, че обикновените хора скоро ще могат да изпитат усещания, които досега бяха запазени само за истинските космонавти.

Или не съвсем.

Всъщност космическото пътуване навярно ще си остане невъзможно скъпо за всеки извън горните 1% на човечеството за дълго, дълго време, пише CNN.

Посещение на Международната космическа станция струва милиони долари. Група на име Space Adventures предлагаше на заможни личности възможност да летят до станцията на борда на руски ракети, като досега седем клиенти са ползвали услугите на компанията.

Последният космически турист - основателят на Cirque du Soleil Ги Лалиберте, плати 35 млн. долара, за да прекара няколко седмици в космоса.

Наскоро пък от НАСА обявиха, че ще отворят щатската част от Международната космическа станция за частни астронавти. Компанията Bigelow Aerospace ще оперира тези пътувания, като цената е 52 млн. долара.

SpaceX също предлага космически туризъм, като клиент на компанията е японският милиардер Язаку Маезава, който ще бъде таксуван с неоповестена сума за удоволствието да лети до Луната през идното десетилетие.

Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън предлага космически пътешествия на сравнително ниска цена. Компанията планира 90-минутни полети в атмосферата на цена между 200 хил. и 250 хил. долара. Сумата се равнява на средната цена на жилищата в САЩ.

Клиентите на Virgin Galactic ще летят на шестместен космически кораб на име SpaceShipTwo.

Компанията признава, че настоящите ѝ клиенти са доста заможни лица. Повечето от 600-те души, които са се записали за програмата, притежават нетно състояние от над 10 млн. долара. 1/3 от желаещите пък притежават състояние от над 20 млн. долара.

Брансън има намерението да намали цената на космическата си услуга, като това ще стане чрез подобряване на системите и съкращаване на някои разходи. Засега няма информация до каква степен могат да бъдат понижени цените на билетите.

Някои анализатори са убедени, че космическият туризъм ще стане доста по-евтин в бъдеще. Цените на повечето технологии - от полетите със самолет до телевизионните приемници, са показали, че се понижават с времето.

Цената е висока, но това - точно както при всяко нещо в началото, казва Ан Ким, управляващ директор Нови технологии в Silicon Valley Bank.

Предсказанията на Жул Верн, които се сбъднаха през 20 в. Малцина знаят, че през 1892 г. Верн предсказва появата на статичното изображение в пространството

По данни на Virgin Galactic, хората са готови да похарчат еднократно до 1.5% от състоянието си за нещо скъпо, което желаят.

Тов означава, че дори Virgin Galactic да свали цените с 90%, техните услуги ще се предпочитат от хора, притежаващи поне 1 или 2 млн. долара.

Бъдещето

Космическите ваканции ще си останат нещо недостъпно за огромното мнозинство от човечеството, но много ентусиасти настояват, че един ден хората ще кръстосват Слънчевата система, ще пътуват от планета на планета, ще обитават космически домове и прочее, и прочее.

Най-популярните космически визионери са Ричард Брансън, Илон Мъск и Джеф Безос. Тримата имат както заклети фенове, които попиват всяка тяхна дума, така и множество критици, които ги обвиняват, че развиват бизнес, който засяга единствено супербогатите хора.

"Космическите барони са находчиви, цинично казано, облягайки се на нашето уважение към астронавтите и идеализма по отношение на това какво представлява космосът", пише в материал на New Yorker от миналата година.

„Те сякаш разчитат да бъдем възхитени от всичко, което правят в космоса, и да пренебрегнем факта, че мотивите им не са съвсем чисти, нито пък техните методи да ни заведат там по егалитарен начин."