Кой е човекът, който може да напълни 80 000-местен стадион? А кой може да пробяга 100 м за под 10 секунди и 200 м за под 20 секунди?

Отговорът на този въпрос е Юсейн Болт.

Днес ямайският спринтьор чества своя 33-и рожден ден. Болт вече не се състезава, но според много от специалистите в атлетиката той ще остане в историята като един от най-добрите, а защо не и най-добрият атлет за всички времена.

Не само заради осемте олимпийски златни медала, осемте първи места в различни дисциплини от световни първенства и още доста победи в най-известните лекоатлетически турнири, но и заради излъчването му на пистата и извън нея.

Тълпата буквално полудява, щом зърне Болт, а това е и притегателна сила за спонсорите. Именно от тях той пълни банковите си сметки, тъй като се смята, че от различните състезания си докарва по около 1-2 млн. долара от наградни фондове.

Това е доста малко спрямо 30-те милиона годишно, които печели Болт в най-силните си години.

През 2016 г., когато бяха проведени последните Летни олимпийски игри в Рио, донесе 32.5 млн. долара на Болт. Само година по-късно той добави нови 34.2 млн. долара, а през 2018 г. доходите му достигнаха 31 млн. долара.

За съжаление, прекратената му кариера го остави извън последната класация на Forbes за най-добре платените спортисти, макар договорите със спонсори да продължават да му носят прилични доходи.

Само спонсорството му с Puma му носи по около 10 млн. долара на година. Тук трябва да добавим и производителят на луксозни часовници Hublot, както и Gatorade и Virgin Mediа, от които си докарва между 1 и 4 млн. долара на година.

Според CNN в цялата си атлетическа кариера Болт е спечелил около 150 млн. долара. Разходите му не са малки, ето защо неофициално той притежава 90 млн. долара.

Болт обаче знае как да харчи парите си. Този черен Nissan GTR е с цена от около 105 000 долара, без допълнителните екстри.

Имението му в Ямайка също е огромно и може да приюти многобройните му гости, с които спретва големи и шумни купони

Моделът Джоди Стюърт Хенрикс, която е омъжена за Шон Пол, казва, че партитата на Болт често продължават до ранни зори. Тя допълва, че писъците и ужасната музика правят Болт възможно най-ужастния съсед.

Моделът допълва, че дори и полицията не се намесва в тези случаи, тъй като Болт е национален герой.

Партитата обаче продължават и извън дома му. През 2015 г. Болт поръчва луксозна водка за 15 000 долара в лондонски клуб, но малко по-късно напуска, без да плати сметката.

Грешката обаче е поправена още на следващия ден, когато той се връща и се разплаща.

Атлетът притежава и имение на Бахамите, където често почива.

Болт не забравя откъде е тръгнал. Той често дарява спортна екипировка на бившето си училище. През 2015 г. дори дарява 1.3 млн. долара. 2 г. по-рано той ремонтира здравен център в родината си, за което даде 4 млн. долара.

Музиката е едно от хобитата на Болт. Той често се изявява като DJ.

Жените са другата му страст, като през леглото му са минали спортистки, модели, певици и др.

Днес той излиза с Каси Бенет, с която наскоро беше забелязан в Ибиса.

Ямайският атлет пътува по света с частния си самолет.

Опитите му да стане футболист се провалиха, но това едва ли ще попречи на бъдещите планове на Болт – както за партита, така и за бизнес начинания.

Наскоро стана ясно, че Bolt Mobility, която предлага електрически скутери и колела под наем в Париж, ще навлезе на пазара и в Лондон.

Болт има брат и сестра Садики и Шерин, а родителите им все още притежават супермаркет.

Хранителните режими на седем световноизвестни спортистиОт Юсеин Болт до Анди Мъри

Ето и някой от любимите цитати на Юсейн Болт:

Аз съм жива легенда, наслаждавайте се на славата ми.

Веднъж в годината ще си чистя стаята, не за друго... просто чувствам, че трябва!

Понякога имаш добри дни, понякога не чак толкова…

Дали съм мързелив? О,да, в това няма никакво съмнение !

Не искаш да се жениш, когато си на 22 г. Особено ако си известен, момичетата просто ти се хвърлят на врата.