Ръководството на Saudi Aramco е избрало Lazard Ltd и Moelis & Co за консултанти по листването на петролната компания, което се очаква да се превърне в най-голямото в историята на капиталовите пазари по света.

Бутиковите инвестиционни банки вече са започнали работа по подписката, посочват пред Bloomberg запознати, пожелали анонимност.

Изборът за втория опит за първично публично предлагане е доста изненадващ, тъй като преди години Saudi Aramco работеше с HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley, както и с Evercore Inc. и Moelis.

Успешното пласиране на емисия облигации преди броени месеци от страна на Lazard може би е наклонило везните към тях, допълват източниците на Bloomberg.

Отделно от това – от Lazard изпратиха топ експертите си на срещи с официални лица на Aramco, писа Bloomberg през миналата седмица.

Акциите на Moelis добавиха 2.66% към стойността си вчера - до 33.14 долара, докато Lazard загуби минималните 0.26%, до 34.01 долара, но през изминалата седмица отчете ръст от 2.3 на сто.

Дългоочакваното първично публично предлагане на Aramco по всяка вероятност ще се превърне в най-голямото в света, тъй като компанията цели да привлече 100 млрд. долара свеж ресурс.

Очаква се това да се случи в началото на 2020 г.

„От компанията продължават да работят по няколко възможности по листването“, посочиха от компанията в отговор на въпроси от финансовото издание.

Повече информация по темата ще бъде предоставена, когато бъде взето финално решение за това.