На едно от централните кръстовище в Бруклин са разположени 10 товарни контейнера.

В тях са инсталирани най-модерните климатични инсталации, отглеждат се билки и зеленчуци, които след това се транспортират до близките хранителни магазини с велосипеди.

Контейнерите са собственост на Square Roots - една от многото компании, опериращи в бързоразвиващата се сфера на т. нар. “вертикално земеделие”, пише BBC.

Смята се, че най-добрият босилек в света се отглежда в Геноа, Италия. Затова Square Roots взимат семената от там, пренасят ги в контейнерите си в Ню Йорк, където ги отглеждат при абсолютно същата осветеност, влажност и съдържание на въглероден диоксид в атмосферата.

“Вместо да пренасяме хранителни продукти по целия свят, ние пренасяме данните за климата и ги вкарваме в нашата операционна система”, обяснява съоснователят на компанията Тобайъс Пегс.

Пегс, който е експерт в областта на изкуствения интелект, основава Square Roots заедно с инвеститора Кимбал Мъск, който е брат на създателя на Tesla Илън Мъск.

“Отглеждането на хранителни продукти в подобни високотехнологични пространства може да отговори на много от изискванията на съвременния потребител – сертифициран произход, екологично чисто и устойчиво отглеждане на продуктите”, казва още Тобайъс Пегс.

По данни на консултантската компания Agritecture Consulting общата пазарна оценка на фирмите, които се занимават с „вертикално земеделие“, ще достигне 6.4 милиарда долара до 2023 г. За сравнение през 2013 г. тя е била малко над 400 милиона.

Половината от този ръст ще бъде генериран от Съединените щати, прогнозират експертите.

Въпреки високата цена на отглеждането в подобни условия и ограничената гама от продукти, които могат да виреят на стелажи в контейнери, Джефри Ландау от Agritecture Consulting смята, че този бизнес може да бъде много атрактивен за инвеститорите.

„Най-големият разход на вертикалните ферми е за изграждане на технологичното оборудване – системи за осветление, вентилация, напояване и събиране на реколтата“, обяснява Ландау.

От Square Roots избират варианта с модулна система, базирана на товарни контейнери, защото позволява бързо разрастване и съкращаване на бизнеса.

„Можем да поставим напълно оборудван контейнер на нова локация за 500 000 долара и да започнем да произвеждаме в рамките на два месеца. Просто натискаме бутона „босилек“, „мента“ или „естрагон“ и системата се конфигурира автоматично в режим на най-ефективните климатични условия за съответната подправка“, казва Тобайъс Пегс.

Без слънце и почва: зеленчуци растат в лондонско подземиеВ южната част на Лондон, под оживените улици на района Clapham, един бизнес се опитва да промени начина, по който мислим за това къде и как се произвежда храната ни

Неговите конкуренти от базираната в Ню Джърси Bowery Farming разчитат на друг подход. Компанията, основана преди 5 години, поддържа индустриална оранжерия в голямо бетонно хале.

Целият процес – от засаждането до прибирането на реколтата – се управлява от специална операционна система. Тя следи за оптималните параметри при отглеждането на различните продукти.

„Операционната система е нашата централна нервна система. Изкуственият интелект постоянно се усъвършенства и сам предвижда какви ще са най-добрите условия за отглеждането на растенията. Ръчното управление на фермата би било много трудно. Но всъщност служителите използват единствено таблети и компютри“, разказва основателят на Bowery Farming Ървинг Фейн.

По думите му един от големите плюсове на т. нар. „вертикално земеделие“ е, че не разчита на външните климатични условия. На практика тези съоръжения могат да произвеждат 365 дни в годината.

Едно от големите ограничения за този бизнес, поне за момента, е, че може да предложи единствено зелени растения и подправки. В Bowery, например, произвеждат единствено маруля и зеле.

Според Тобайъс Пегс този начин на производство има смисъл единствено за продуктите, които не подлежат на транспортиране и имат кратък срок на годност. За нещата, които могат да бъдат превозвани на дълги разстояния, без да се развалят, тази технология едва ли ще може да намери пазарен смисъл.

Все пак много от компаниите в бранша експериментират с нови артикули и в бъдеще се надяват да разширят значително продуктовата гама на „вертикалните стопанства“.

Според Джефри Ландау една от основните критики срещу високотехнологичните фермери е по линия на техния въглероден отпечатък. Защото изкуственото осветление разчита на сериозен разход на енергия, за да може да замести естествената слънчева светлина.

Но според експертите „вертикалните ферми“ в бъдеще ще разчитат все повече на възобновяемите енергийни източници, така че и този контрааргумент може би скоро ще отпадне.