5G мобилната мрежа от ново поколение има сериозен потенциал да промени редица индустрии, включително една от най-старите в света – земеделието.

5G мрежите ще бъдат 100 пъти по-бързи от настоящата 4G мобилна връзка, превръщайки комуникацията между свръзаните устройства в нещо лесно и бързо.

5G може да пренася в пъти повече информация между устройствата спрямо настоящите мрежи.

Това прави технологията идеална за пренос на данни от отдалечени сензори и дронове, ключови инструменти, които в момента се тестват от редица земеделци. 5G помага също за автоматизиране на процесите в сектора.

Дроновете, които използват 5G, помагат за подобряване на производството на картофи в Холандия. В Япония пък 5G сензори се използват за наблюдение на температурата на водата и концентрацията на сол във фермите за стриди, пише CNN.

Британската инициатива 5G RuralFirst пусна мобилно приложение през март тази година, наречено Me+Moo, което позволява на животновъдите да проследяват „свръзани” крави, получавайки ежедневна информация за здравословното състояние и поведението на животното.

Системата, която е тествана върху крави в Agri-Epi Center в Съмърсет, Англия, е финансирана частично от британското правителство, като се радва на подкрепа и от технологичния гигант Cisco.

Кравите носят нашийници, свръзани с 5G технологията, които изпращат данни към приложението за всичко – от това, което ядат, до това дали спят спокойно. Земеделците имат достъп до информацията в реално време, като могат да я споделят в посока ветеринарни лекари и прочее, ако се налага.

„Това успокоява, че кравите са щастливи, здрави и се държат нормално, от гледна точка на ранните сигнали за разболяване, бременност или необходимостта просто да бъдат проверени”, казва проджект мениджърът Дънкан Форбс.

Привържениците на 5G технологията посочват, че тя е перфектна за земеделието, тъй като тази индустрия се характеризира с огромни площи и помага за координирането на информация от всички гледни точки на едно стопанство.

Технологията може да помогне на системите за напояване, активирайки ги в най-точния момент от денонощието или да намери най-подходящите места за паша на едрия рогат добитък.

За да заработи всичко това обаче, 5G мрежите трябва да бъдат разпространени в селските райони.

Как 5G ще промени производството?Навярно ще минат години, докато 5G интернетът промени развлечението, комуникациите и транспорта. Но в производството новата технология вече прави реална разлика

Организация по прехрана и земеделие към ООН предвижда, че с оглед нарасващото население на Земята, ще е нужно увеличение от 70% на произвежданата храна до 2050 г. спрямо равнищата от 2009 г.

„За да се отговори на това търсене, земеделците ще се нуждаят от нови технологии, за да произвеждат повече от по-малко земя, с по-малко работна ръка”, сочи доклад на организацията.

Точно тук на сцената излиза автоматизацията.

През 2017 г. друг проект на 5G RuralFirst се превърна в първия в света, който успешно засажда, отглежда и прибира реколта без човешка намеса.

Автономни трактори посяват семената, дронове със сензори извършват мониторинг на посевите, а малки машини вземат проби, за да установят какви торове и пестициди да използват и къде точно са най-необходими.

Проектът, наречен Hands-Free Hectare, постига още една успешна реколта през 2018 г.

Сега начинанието отива дори по-далеч, използвайки 5G технология, за да увеличи прецизността и ефективността на процеса по отглеждане и прибиране на насаждения.

„Това ще помогне не само за поддържане на земеделието, но ще го направи по-лесно и изискващо за тези, които се занимават с него”, казва Джонатан Гил, изследовател в Harper Adams University.