Най-големият прозиводител на смартфони в света обяви своя първи модел с достъп до мобилен интернет от ново поколене 5G.

През миналата седмица Samsung обяви първия си 5G смартфон - Galaxy S10 5G.

Устройството ще е достъпно на пазара през тази година, като не се споменава точна дата, освен че това може да се случи през лятото на настоящата година.

Въпреки че от Samsung са готови със своя 5G модел, самата мрежа от пето поколение още не функционира в мащаб никъде по света.

„5G телефон е стратегически важен за Samsung, особено на пазарите, на които първо се пуска 5G, като САЩ, Южна Корея и Китай”, казва Вен Ууд, от компанията за проучвания CCS, цитиран от CNN.

По този начин Samsung излиза с едни гърди пред основните си конкуренти от Apple, тъй като щатската компания не се очаква да извади 5G смартфон преди края на 2020 г., добавя анализаторът.

5G е технология, която още не може да се намери масово. В САЩ и Европа, има изключения, които обаче по-скоро представляват фиксирани точки, които са предназначени за конкретни потребители или организации.

Масовата транзиция от 4G към 5G да се случи след 2020 г. Това не е проста работа, тъй като върви със сериозни инвестиции от страна на телекомите по света.

„Сигналът, необходим за 5G, не отива толкова далеч, колкото при 4G и 3G, като на операторите ще е необходимо време за да изграждят достатъчно гъста инфраструктура”, казва Бен Сантън от компанията за проучвания Canalys.

Според експерти, новото устройство на Samsung има важно значение за еволюцията на 5G, тъй като ще даде възможност за провеждането на тестове на услугата. Освен това ще бъде отправна точка за бъдещи устройства, базирани на технологията от ново поколение.

Потенциалът на 5G се смята за повратна точка в мобилната технология, според доставчиците на услуги и производителите на устройства. „5G обещава подобрена интернет връзка и услуги, които ще представят на потребителите нови уникални и иновативни начини за взаимодействие с техните устройства”, казва Даниел МакКуйн от ABI Research.

По думите му това ще даде отправна точка за еволюция, като смартфоните ще се развият в жизнено важна част от начина, по които ще се използват услугите в бъдеще.

Кога ще се появят 5G смартфоните и колко ще струват?Бързият 5G мобилен интернет звучи като нещо вълнуващо, но има един основен недостатък: ще са нужни смaртфони от ново поколение

Ниското забавяне във връзката може да позволи автономните коли да обработват информация по-бързо, което ще им позволи да вземат решения по-прецизно и ефективно. Концепцията за умни градове вижда бъдещето в 5G технологията.

Индустрии, като здравеопазването, също могат да се ползват от бързата и ефективна свързаност, когато става дума за телемедицина или роботизирани операции.

Засега обаче 5G е иновация, която не е тествана на широко поле, а достъпът до нея е лимитиран. Съществуват и критики, че технологията може да се окаже вредна за човешкото здраве.

По-бързият пренос на данни е обещаващ, но лимираната наличност на мрежи ще възпрепятства моменталния принос към изживяванията на потребителите, смята Герит Шнееман, главен изследовател в IHS Markit.

По думите му, доставчиците в Азия са водещи по-отношение на скоростта, с която потребителите ще получат достъп до новата технологоя. Европа също е с едни гърди пред Северна Америка.

На фона на това, че 5G все още се третира като технология на близкото бъдеще, новият смартфон на Samsung показва, че компанията иска да бъде лидер на това поле.

Готови ли сте за 5G интернет?Все повече компании споделят амбициозни планове относно интернет връзката от ново поколение, или така наречения 5G интернет