Още в средата на тази година всяко българско училище ще има достъп до безплатна Wi-Fi мрежа. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред участниците в националната конференция „Образование 4.0“, която се проведе в Националния дворец на културата.

„Искаме България да стане по-добро място за живот. Инвестициите в образованието са най-добрият начин да постигнем това. Целта на кампания „Образование 4.0“ е да създаде условия, които да накарат повече хора да останат тук. Знанията и уменията зависят от образователната система", заяви главният изпълнителен директор на VIVACOM Атанас Добрев.

По думите му дигитализацията не е самоцел, а е инструмент за достъп до информация и умения за критично мислене, както и начин образованието да стане интересно.

"Умението да се намира, използва и обработва информация е ключово за житейската и професионална реализация на учениците. Това е причината технологична компания като VIVACOM да инвестира в дигитализацията, която е предпоставка за съвременно обучение и образование", допълни Добрев.

Над 200 учители, ученици и родители, създатели на дигитално съдържание и експерти коментираха меморандума и пътната карта за дигитализация на образованието. Двата документа обединяват предложенията на всички участници в образователния процес, които инициативата „Образование 4.0“ събра от началото си през юни 2018 г.

„Имаме нужда от този дебат, за да префокусираме образованието. Можем да се обединим около платформа за дигитализация на образованието, вижданията ни не се различават“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред участниците в националната конференция.

В момента се изгражда мрежа за безжичен интернет в последните 600 училища, които нямат такава, каза още министърът и увери, че МОН ще продължи да финансира изграждането й. Целта е интернет в училище да бъде безопасен и насочен към образователно дигитално съдържание.

"Обучението в дигиталната креативност ще се разширява, включително и в предучилищна възраст. Учителите ще бъдат стимулирани да развиват дигиталните компетентности", обеща министърът.

Той се ангажира и със създаването на облак с безплатно учебно съдържание, в който учителите могат да допринасят. Подготвя се нов стандарт за физическата среда в училище, заяви още министърът на образованието. Новите класни стаи ще дават възможност за повече свобода по време на час.

Участниците в дискусията се обединиха около тезата, че е необходима пътна карта, която да определи модел и рамка за дигитализацията на образованието. Участниците подчертаха, че балансът между традиционното и дигиталното образование трябва да се запази, а целта на дигитализацията е да създаде хора, способни на критично мислене и креативност.

Отчетена беше необходимостта от електронни дневници, защото те са условието за интензивна комуникация между преподаватели и учители. Технологиите ще помогнат за запазване на любопитството и жаждата за знания на децата, с които те влизат в училище, заявиха участниците в дискусията.