Компанията, която трансформира архипелаг, пустиня и планина, с размерите на Белгия по крайбрежието на Саудитска Арабия на Червено море, преговаря с банки за набирането на 3.5 млрд. долара, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

The Red Sea Development Co. е започнала дискусии с местни банки за кредит в размер на 13 млрд. риала, което би бил първият й заем, според същите източници пожелали анонимност.

Заемът може да е с 15-годишен срок и вероятно ще бъде гарантиран от държавния суверенен фонд на страната.

Условията по финансирането може да се променят, а компанията се надява да финализира сделката до края на годината.

Саудитска Арабия разработва крайбрежието си като част от плановете си за трансформация на икономиката и намаляване на зависимостта от петрола. Проектът ще покрие 90 острова и 28 000 кв. км.

Кралството също така разработва културен, спортен и увеселителен град на стойност 500 млрд. долара, известен като Неом, както и луксозна дестинация на северозападното си крайбрежие.

Първата фаза на проекта в Червено море се очаква да бъде финализирана до 2022 г. Когато бъде напълно завършен през 2030 г., компанията очаква проектът да създаде 70 000 работни места и да доприняся с 5.9 млрд. риала (1.57 млрд. долара) към БВП на кралството.