Коронованият принц на Саудитска Арабия има визия за своето кралство – страна с диверсифицирана икономика, цъфтящ туризъм и силна развлекателна индустрия, която, освен всичко друго, е и място, където най-големите технологични компании развиват операции.

В реалността обаче нещата не се получават точно по този начин. Чуждестранните компании се дърпат да правят нов бизнес с коронования принц Мохамед бин Салман след случая с убийството на журналиста Джамал Кашоги.

„Чуждестранните инвестиции са се влошили”, казва Гарбис Ирадиан, главен икономист за Близкия Изток и Северна Африка в Institute of International Finance, цитиран от CNN.

„Някои големи имена може и да продължат да правят бизнес с кралството, но това не е достатъчно, за да се постигнат целите за диверсифициране на икономиката от петрола”, добавя той.

Щатският президент Доналд Тръмп даде сигнал през тази седмица, че няма да предприема сериозни действия срещу Саудитска Арабия или бин Салман по случай убийството на журналиста, който в последните години пишеше за Washington Post.

Той цитира влиянието на кралството над цената на петрола и щатския износ на оръжие в изявлението си.

Тръмп остави отворена вратичката, че все пак бин Салман може да е замесен в случая, както щатските служби вярват, въпреки че Саудитска Арабия отрича.

Щатският прездент заявява, че лидерът на Саудитска Арабия може и да е знаел, а може и да не е знаел за покушението.

Тези думи разгневиха някои политици в САЩ, като председателят на комисията по външните работи към щатския Сенат Боб Коркър, който коментира, че Конгресът ще реагира с „допълнителен натиск” върху Саудитска Арабия, ако кабинетът не спомене коронования принц.

За целта Конгресът може да се позове на закона Магнитски, който позволява налагането на санкции на база неспазването на човешките права, добавя той.

Инвеститорите, които не посетиха бизнес конференцията на бин Салман, проведна в Рияд през миналия месец, едва ли ще работят в близко бъдеще с кралството.

Международните реакции след признанието на Саудитска АрабияСлучаят Кашоги разбуни света. Международното недоволство все повече ескалира и е на прага на жестоки ограничения и мерки, провокирани от извършената несправедливост, прикриване и отявлена безнаказаност


Капиталовият пазар на Саудитска Арабия бе един от най-горещите сред развиващите се страни по-рано през тази година, като пари от чужбина масово навлизаха на него. През юли Tadawul - основният индекс на фондовата борса на Саудитска Арабия, бе постигнал ръст от 17% от началото на годината.

Индексът обаче отчита ръст от 4% през тази година, което показва негативния ефект за борсата в резултат на случая с Кашоги.

Чуждестранните вложения на капиталовия пазар започват да намаляват през последните няколко месеца. По данни на MEFIC Capital в Рияд, близо 165 млн. долара чуждестранни средства са изтеглени от саудитски публични компании през септември, преди да бъде убит Кашоги.

По данни на ООН, директните чуждестранни инвестиции в Саудитска Арабия падат до 1.4 млрд. долара през 2017 г., което е най-ниското ниво от 14 години насам.

Гражданите на кралството също гласуват с портфейла си. JPMorgan изчислява, че те са изнесли 90 млрд. долара извън страната през тази година спрямо 80 млрд. долара през миналата 2017 г. Щатската банка предвижда дори още по-големи изходящи потоци през следващата 2019 г., сочи докладът, публикуван през този месец.

Поради шокиращата смърт на Кашоги, редица високопоставени изпълнителни директори и предприемачи предпочетоха да не посетят инвестиционната конференция на Саудитска Арабия през миналия месец.

Масайоши Сон, шефът на японския гигант SoftBank, реши да пропусне събитието, въпреки че е близък съдружник на коронования принц. В изявление след конференцията Сон посочи, че неговата компания няма да прекъсне финансовите си операции в Саудитска Арабия, но също така няма да взима повече саудитски пари, докато истината за убийството не стане известна.

Сон омаловажи и плановете за втори инвестиционен фонд в партньорство с кралството, посочвайки, че е „прекалено рано” за това.

Изпълнителният директор на Uber Дара Косровшахи също се оказа в неизгодна позиция. Ръководената от него компания взе 3.5 млрд. долара от саудитския Публичен инвестиционен фонд през 2016 г. Управляващият директор на фонда Ясир Ал Румаяйн е част от борда на директорите на Uber.

През миналата седмица Косровшахи коментира, че чака повече информация относно случая с Хашоги, преди да предприеме нещо спрямо саудитските инвестиции в компанията.

Ердоган: Убийството на Кашоги е било предварително планираноТурският президент отхвърли версията на Рияд и призова саудитския крал да потърси отговорност на всички замесени


Саудитските власти вече няколко пъти променят версията си относно казуса, като първоначално отричаха да знаят каквото и да е било, след което посочваха, че група нелоялни саудитски агенти са отговорни за убийството.

Бин Салман обяви своята план на име Vision 2030 преди повече от 2 години. Визията посочва как трябва да изглежда икономиката на кралството след едно десетилетие, прекратявайки „пристрастяването” към петрола, както самият бин Салман нарече ситуацията в миналото.

През последната година кралството разреши на жените да шофират, отвори киносалони и призова за практикуването на по-умерен ислям в страната.

AMC отвори своя първи кинослаон в Рияд през април. През този месец компанията подписа споразумение за разкриването на още 30 кина в страната през следващите 5 години.

Друга компания - Six Flags, също планира отравянето на тематичен парк в страната през 2022 г.

Саудитска Арабия обяви и няколко доста амбиционзи проекти, включително Neom - футуристичен град, пълен с автономни коли и дронове.

Няколко чуждестранни съветници по проекта се отеглиха от него след новината за смъртта на Хашоги.

Бин Салман ще се нуждае от повече партньори и инвеститори, за да превърне визията си в реалност. Много от досегашните му партньори вече са разочаровани от решението за отлагане на публичното предлагане на акции от петролния гигант Saudi Aramco.

Саудитска Арабия отпусна 6 млрд. долара на ПакистанСаудитска Арабия се съгласи да окаже помощ на Пакистан в размер на най-малко 6 млрд. долара


Някои анализатори смятат, че инвестициите ще се завърнат в кралството, тъй като то разполага с младо и заможно население, а жаждата за печалба е прекалено голяма, за да бъде подмината с лека ръка.

„Vision 2030 е по-скоро цялостна дългосрочна визия за трансформация на всички сектори на икономиката”, казва Рабия Ясмин, старши анализатор в Euromonitor International.

„Смятаме, че големи регионални и глобални имена ще навлизат на саудитския пазар през следващите 5 години, тъй като има изгодни възможности в търговията на дребно, настаняването и туризма, недвижимите имоти, здравеопазването и дигитализацията”, добавя тя.