Щатската инвестиционна банка JP Morgan занижи очакванията си за цената на петрола, прогнозирайки, че черното злато от сорта брент ще се търгува средно на цена от 73 долара за барел през 2019 г. Предишната й прогноза бе за средна цена от 83.50 долара за барел.

Инвестиционната банка наскоро е ревизирала прогнозата си, отчасти заради очакваното повишение на предлагането на суровината от страна на Северна Америка през втората половина на следващата година.

От JP Morgan очакват цената на брента да се понижи до 64 долара за барел през 2020 г., според Скот Дарлинг, ръководител на азиатско-тихоокеанското подразделение за търговия с петрол и природен газ на JP Morgan.

В азиатската сесия днес петролът се търгуваше на ниво от около 63.45 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол бе около 54.61 долара за барел.

Ръстът в търсенето ще натежи, особено след като страните от ОПЕК се споразумяха да увеличат производството по-рано през годината, заяви той.

Пазарът сега се концентрира върху следващата среща на организацията на 6 декември за евентуални индикации относно посоката на цените. Според Дарлинг, ОПЕК трябва да намали производството с 1.2 млн. барела на ден за цялата следваща година, за да балансира петролния пазар.

Цените на суровия петрол се колебаеха тази година, достигайки многогодишни върхове през октомври вследствие на решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да възобнови санкциите срещу Иран. Рестрикциите срещу третия най-голям производител в ОПЕК водеха цените на петрола нагоре почти през цялата година.

Суровината поскъпна до четиригодишни върхове един месец преди санкциите да влязат в сила, но след това ръстът бе изтрит. Цените на петрола паднаха с 30% от началото на октомври, повлечени надолу от разпродажбите на пазарите и засилващите се очаквания, че предлагането ще бъде по-голямо от търсенето през следваата година.

"Политиката на САЩ също изигра роля, но цените все още се движат от предлагането и търсенето," казва Дарлинг.

Коментарите на Дарлинг идват, след като Доналд Тръмп вчера потвърди отново подкрепата си за Саудитска Арабия и благодари на кралството, че е помогнало за ограничаването на ръста в цените на петрола, въпреки критиките срещу него заради това, че подкрепя Рияд след убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Администрацията на Тръмп разчиташе на Саудитска Арабия да увеличи производството и да убеди останалите производители да направят същото, за да компенсира инфлационния ефект от политиката му спрямо Иран.