Майкъл Джордан не играе в НБА от две десетилетия, но Въздушния продължава да е начело в различни класации, включително и в тази по-долу, пише Forbes.

Джордан беше задминат от Леброн Джеймс през март тази година в класацията за най-добър реализиратор в НБА за всички времена. Коби Брайънт дори има отбелязани повече точки от Джеймс и Джордан.

Наскоро главният мениджър на Хюстън пък заяви, че звездата на тима Джеймс Хардън е по-добър реализатор от Джордан.

Стане ли въпрос за рекламни договори и пари, изкарани от маратонки, Джордан определено няма равен и това е безспорен факт.

За последната фискална година брандът Jordan на Nike е генерирал продажби за 3.14 млрд. долара, което е донесло на Джордан 130 млн. долара. Това е четири пъти повече от приходите, които е спечелил Леброн Джеймс, нареждащ се на второто място.

Звездата на Лос Анжелис Лейкърс спечели 32 млн. долара през миналата година, но сумата е с близо 100 млн. малка от тази на Джордан.

„Jordan може да бъде нещо повече от бранд за 3 млрд. долара. Той притежава огромен потенциал", казва анализаторът Джон Кернан от Cowen & Co. Брандът наскоро подписа договори с френския Пари Сен Жермен и колежанския тим на Michigan по американски футбол.

Само преди месец Jordan добави към голямото си спортно семейство и Зайън Уилямсън, който наскоро беше избран под номер 1 в драфта на НБА. Голямата звезда на Ню Орлиънс ще носи кецовете на Jordan в следващите 7 години срещу 75 млн. долара.

Парите за Уилямсън може да нараснат до 13 млн. долара на година, което включва различни бонуси.

Те обаче отново са 10 пъти по-малко от това, което си докарва Джордан. Днес шесткратният шампион на НБА печели годишно по 130 млн. долара, което е с 40 млн. долара повече от заработеното от него за цялата му кариера.

На малко над 90 млн. долара се равняват всички заплати, които той получава в 15-те години в лигата.

Класация на Forbes посочва, че днес има 14 играчи в НБА, които получават по над 9 млн. долара от най-големите компании за спортна екипировка – Nike, Adidas, Under Armour, Puma и др.

От тези 14 звезди, 9 имат рекламни договори с Nike, което определено помага на компанията да контролира 86% от пазара на баскетболни облекла и обувки в САЩ. Under Armour и Adidas са далеч назад с дял от 6.9 и 5.5 на то.

Китайските Anta и Li Ning имат по един договор с играч от НБА – съответно Клей Томпсън и Дуейн Уейд.

Ето и баскетболистите с договори за над 9 млн. долара:

14. Клей Томпсън (Anta) – 9 млн. долара

13. Деймиън Лилърд (Adidas) – 10 млн. долара

12. Янис Адетокумбо (Nike) – 10 млн. долара

11. Дерик Роуз (Adidas) – 11 млн. долара

10. Кайри Ървинг (Nike) – 11 млн. долара

9. Ръсел Уестбрук (Jordan) – 12 млн. долара

8. Дуейн Уейд (Li Ning) – 12 млн. долара

7. Зайън Уилямсън (Jordan) – 13 млн. долара

6. Джеймс Хардън (Adidas) – 14 млн. долара

5. Коби Брайънт (Nike) – 16 млн. долара

4. Стеф Къри (Under Armour) – 20 млн. долара

3. Кевин Дюрант (Nike) – 26 млн. долара

2. Леброн Джеймс (Nike) – 32 млн. долара

1. Майкъл Джордан (Jordan) – 130 млн. долара