Концернът BMW представи автомобила Х6 Vantablack. Той е боядисан с пигмент, който е известен като най-черния в света и поглъща 99% от светлината.

Изобретателят на технологията Vantablack - британската компания Surrey NanoSystems, в сътрудничество с агенция Levitation 29, са покрили новото крос-купе с пигмента Vantablack с помощта на спрей, информира изданието Dezeen.

Vantablack е пигмент, състоящ се от микроскопични въглеродни нанотръбички. Последните са модификация на въглерода, куха цилиндрична структура с диаметър от 10 до няколко десетки нанометра.

Тези тръбички се използват не само в оптиката, но и в микроелектрониката, а също така за създаването на суперздрави нитове и композитни материали.

Въглеродните нанотръбички са 5000 пъти по-тънки от човешката коса.

Благодарение на тази технология, на покритието на автомобила на практика отсъстват отражения. Светлината, попадаща върху повърхността, напълно се поглъща.

Най-тъмната сграда на планетата Вътре тъмен коридор води до белоснежно помещение

Докато Vantablack поглъща 99% от светлината, човешкото око възприема предмета, боядисан с този пигмент, като дупка или пустота. Създава се впечатление, че цветът на возилото го превръща от триизмерен в двуизмерен.

Интересен факт е, че ексклузивните права върху оригиналния пигмент Vantablack принадлежат на британския скулптор Аниш Капур.

Автомобилът за първи път ще бъде представен на автосалона във Франкфурт, който ще се проведе от 12 до 22 септември тази година.