Чешката компания CEZ стартира процедурата по породажба на активите си в Румъния.

Потенциалните купувачи имат срок до 25 септември, за да заявят своя интерес, сочи информация, публикувана в румънската преса, предава Reuters.

CEZ обяви през май, че излиза от България, Румъния, Полша и Турция, за да се съсредоточи върху домашния си пазар и да разработи бизнеса с възобновяеми енергийни източници в Западна Европа.

Първа стъпка в реализацията на този план беше обявлението от юни, че от CEZ са дали съгласие да продадат българските си активи на родната компания Еврохолд България.

Според новата информация всеки, който иска да участва в процеса по продажба на активите в Румъния, трябва да заяви интерес до 25 септември, след което ще последва и прозорец за отправяне на ценови предложения.

CEZ ще търси оферти за всички или част от активите си в Румъния, посочват от компанията.

От компанията посочват в отделно съобщение, че ще задържат активите, които са част от тяхната ESCO и търговска дивизии.

CEZ стъпиха в Румъния през 2005 г., като притежават един от най-големите дистрибутори в страната, както и най-големия парк за вятърна енергия в Европа - Fantanele-Cogealac.

CEZ иска да се раздели с активите си в Полша и Турция, като част от своята стратегия. Дружеството, в което мажоритарен собственик е чешката държава, иска да приключи плана си до края на 2022 г.

Еврохолд купува ЧЕЗХолдингът ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България

Активите за продан във всички четири страни допринасят с 235 млн. долара към пречалбата преди данъци, лихви и амортизация, която достига 2.1 млрд. долара през миналата година.

Приходите от продажба на активи ще послужат за понижаване на дълга на компанията, инвестиции в Чехия и специални дивиденти за акционерите.