Китай вади резервите си от свинско, за да регулира скока в цените
Китай се готви да използва свинско месо от своите резерви, за да се справи с недостига и повишаващите се цени, предизвикани от епидемията от африканската чума по свинете.
Държавна фирма ще продаде на търг 10 хил. тона замразено свинско от своите стратегически резерви през тази седмица.
Китай - най-големият производител и консуматор на свинско месо в света, изпитва затруднения да ограничи разпространението на болестта сред животните.
Пекин вече умъртви над 1 млн. прасета в опит да се справи с разпространението на заразата, предава BBC.
Африканската чума по свинете, която не е опасна за хората, удари здраво свиневъдството в Китай, което доведе до скок на цените на свинското в страната.
Свинското месо е поскъпнало с 46.7% на годишна база през август, сочат официалните данни.
За да стабилизира цените, държавната китайска компания, която управлява запасите от свинско, ще пусне на търг вносно замразено свинско, идващо от страни, като Дания, Франция, САЩ и Великобритания.
Максимум до 300 тона ще има право да закупи всеки участник в аукциона.
Китай създаде стратегически резерв от свинско месо през 2007 г., но няма публични данни какво е съхраняваното количество.
Колко важно е свинското месо за Китай?
Свинското е една от основните храни в Китай, като заема дял от над 60% при консумацията на месо в страната. Местната индустрия е произвела близо 54 млн. тона свинско през миналата година.
По-високите цени на продукцията удря по джоба обикновените китайци, което не се приема добре на фона на забавящата ръстта си икономика.
Месото се използва доста масово по време на китайски празници и фестивали, като търгът идва, точно когато страната се готви за отбелязване на 70-ия юбилей на Китайската народна република.