Паникьосани туристи отменят почивката си на остров Бали заради опасения, че могат да ги арестуват, ако правят секс.

Нови закони, които все още не са приети, предлагат властите да забранят на неомъжените двойки да правят секс или да живеят заедно на острова, съобщава британският вестник Daily Star.

Законодателите в Индонезия, под чието управление се намира Бали, представиха набор от нови закони, свързани с поведението и морала на острова.

Те засягат и туристите с различна сексуална ориентация, тъй като на Бали не се признават еднополовите бракове.

Австралийското правителство вече актуализира съветите за пътуване към своите граждани в отговор на действията на Индонезия, като ги предупреди, че законовите промени е вероятно да бъдат приети през тази седмица.

Австралийците са сред най-многобройните туристи на ваканционния остров, но той също така е изключително популярен сред британците.

Промените в закона касаят забрана на секса извън брака, на еднополовите връзки, както и силно ограничен достъп до контрацепция и аборти.

Ако те бъдат приети, това би имало огромно влияние върху туристическата индустрия, която е един от основните източници на доходи за местната икономика.

Елизабет Травърс, австралийска бизнесдама, която управлява 30 вили в Бали, заяви, че вече се е занимавала с анулиране от притеснени клиенти.

Андреас Харсоно, старши изследовател на Индонезия в Human Rights Watch, посочва за Ройтерс: „Проектът на нов наказателен кодекс на Индонезия е пагубен не само за жените, религиозните и половите малцинства, но и за всички индонезийци“.