Зона 51 живее свой собствен живот.

Мястото се свързва с всевъзможни конспирация за извънземни. През миналия уикенд трябваше да се осъществи събитие, целящо да разкрие тайните, които крие щатското правителство от обществото.

Facebook събитие, озаглавено „Щурм на Зона 51, не могат да спрат всички ни“, попадна в новините, тъй като милиони души бяха заявили намерение да присъстват.

Уикендът мина, а събитието - очаквано, се провали.

При все популярността на поканата във Facebook, на място се отзоваха твърде малко хора, които така и не осъществиха щурма на Зона 51, а по-скоро си спретнаха един масов пикник.

Какво обаче има в Зона 51?

Защо мястото се свързва с конспирации и какво очакваха хората да намерят вътре?

За Зона 51 не се знае много (което храни конспирациите), но ето все пак всичко, което е известно.

Зона 51 е тестова площадка за Военновъздушните сили на САЩ... официално

Зона 51 се класифицира като база на Военновъздушните сили на САЩ, част от Nevada Test and Training Range - огромно правителствено съоръжение край Лас Вегас.

Първоначално Зона 51 е използвана от ЦРУ като място за разработване и тестване на разузнавателния самолет U-2, който е трябвало да шпионира СССР, казва Ани Якобсен, журналист и автор на книгата „Зона 51: Нецензорираната история на най-секретната военна база на Америка“, цитирана от CNN.

Тъй като U-2 е можел да лети на над 20 километра височина, „самолетът често е бъркан за НЛО от цивилни на земята, които не могат да си представят нещо, което да лети толкова високо“, казва Якобсен.

Управлението на базата е прехвърлено на Военновъздушните сили на САЩ в края на 1970-те години.

Интересното е, че правителството не признава публично съществуването на базата до 2013 г., когато ЦРУ публикува разсекретени документи, потвърждаващи, че Зона 51 е тестова площадка за програмите за въздушно разузнаване U-2 и A-12 OXCART.

Според тези документи мистерията около Зона 51 е поддържана, за да се пази инфрмацията от съветски шпиони, а не за да се прикриват доказателства за съществуването на НЛО.

През същата 2013 г. Барак Обама става и първия щатски президент, споменал Зона 51. "До тогава това официално е държавна тайна“, казва Якобсен.

Зона 51 е рай за конспиративните теории

През всичките тези години, през които правителството на САЩ официално мълчи за Зона 51, само напълниха мелницата на любителите на конспиративни теории.

"Зона 51 е сред най-мистериозните, най-секретните бази, което само допринася за обществения интерес към нея“, казва Якобсен.

Навярно най-популярната теория е, че Зона 51 помещава извънземен космически кораб, разбил се в Розуел, Ню Мексико, през 1947 г., както и телата на неговите пилоти.

Щурмът на Зона 51: Шега с потенциал за хуманитарна катастрофаВ южната част на американския щат Невада, в затънтения окръг Линкълн се намират двe непретенциозни градчета с общо население от 173 души. Те се готвят за безпрецедентен приток на хора, които се гласят да щурмуват секретната американска военна база

Предполагаемото НЛО, всъщност, са останки от балони, сензори и радари от изоставен проект, имал за цел да установи прогреса на съветските проучвания за ядрено оръжие, разкрива доклад от 1994 г. на Въенновъздушните сили на САЩ.

Но Зона 51 действително не попада в общественото полезрение до 1989 г. Тогава човек на име Боб Лазар твърди в интервю за местна медия, че е работил в Зона 51 като инженер на свален космически кораб.

Какво може да се намери вътре?

Според Якобсен САЩ използва Зона 51 за инженерни проекти. Заловена военна техника по света бива изпращана в базата, за да се разберат конструкцията и качествата й, след което да се тества.

"Ако искаме да научим за радарна система, например, това отива в Зона 51 и вдигаме собствен самолет срещу нея, като се опитваме да разберем тайните на нашите врагове“, казва тя.

"От съображения за оперативна сигурност ние не предоставяме подробна информация относно това какъв тип операции се провеждат в определени области (на Тестовия и тренировъчен диапазон в Невада)", посочват от Военновъздушните сили на САЩ в отговор на молба за коментар от CNN.

Зона 51 реално може да се смята за родното място на това, което днес наричаме разузнаване и наблюдение, става ясно от думите на Якобсен.

Според нея няма никакъв начин който и да е било да припари до подобно съоръжение, пълно с класифицирана информация. Почти невъзможно е да си представим по какво работи американското правителство в базата, казва тя.

"Работата на военния разузнавателен контингент е да създаде оръжейни системи и платформи за разузнаване, за които никой не може да се сети. Те не биха си вършили добре работата, ако можехме да предположим какво правят там“, добавя тя.

Ами извънземните?

Конспиративните теории и дезинформацията, според Якобсен, служат с една-единствена цел – да прикриват истинското предназначение на Зона 51.

"Идеята, че обществото вярва, че неидентифицираните летящи обекти идват от космоса, помага за прикриването на истинските факти по секретните програми“, казва журналистът.

„А какви са тези истински факти, предстои да разберем“, добавя Якобсен.