Поради някаква неясна причина съществува твърдение, че кучетата са любящи домашни любимци, докато котките не изпитват никаква привързаност към стопаните си.

Макар собствениците на котки с лекота да могат да отрекат това твърдение, някои хора имат нужда от научно потвърждение, за да повярват в това.

Ново проучване открива, че котките демонстрират същите признаци на привръзване, наблюдавани при кучетата и бебетата, предава metro.co.uk.

Повечето котки показват привързаност на база сигурност към хората, като се интересуват не само от заобикалящата среда, но и от собствениците си. Малка част от наблюдаваните животни оправдават репутацията си, като са отбягвали стопаните си в рамките на изследването.

Д-р Кристин Витале от щатския университет Oregon State University, която води проучването, коментира, че котките, които чувстват несигурност, е твърде вероятно да избягат или да се скрият.

Това често служи като доказателство, че котките не се привръзват към хора. Оказва се обаче, че мнозинството котки използват техния собственик като източник на сигурност. С други думи – вашата котка разчита на вас, за да се почувства в безопасност, когато е стресирана.

За проучването учените са наблюдавали котки, участващи в тест, използван когато се изследва привързаността при бебетата и кучетата.

Тестът се провежда на фази, продължаващи по 2 минути. Първо котките се позиционират в ново помещение, заедно с техния стопанин. След това биват оставени сами, като в третия етап на теста стопанинът отново влиза в стаята.

Домашните котки разпознават имената си, доказаха учениУчените са пускали записи на различни съществителни, смесвайки ги с имената им и имената на други котки.

Когато стопанинът се върне в помещението, котките с по-висока привързаност на база сигурност започват да се чувстват по-малко стресирани. Те продължават да изследват стаята, но обръщат внимание на собственика си.

Котките, които обаче не чувстват сигурност от стопаните си, или седят встрани, или стоят пасивно.

Учените са провели теста както с малки котенца, така и с възрастни котки.

Експерти по поведението са гледали записи от теста, като са класифицирали действията по критерии, използвани при кучета и бебета.

От 70 тествани котки, близо 2/3 са били привързани към стопаните си, докато останалите са изпитвали несигурност, посочват учените.