„Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен“ е чудесен съвет и много хора го следват. Но това не означава, че трябва да ограничаваме консумацията на плодове само до ябълка.

Защото има още много плодове и зеленчуци, които трябва да се консумират, за да се радваме на крепко здраве.

В своя книга д-р Майкъл Грегър представя 12-те храни ( и не само), които трябва да се ядат всеки ден. Те включват боб (бобови растения), ленено семе, ядки, зърнени храни, подправки, напитки и ... упражнения!

Плодове и захар – страшна ли е тя?

Плодовете са част от ежедневната доза храни, които трябва да приемате и ако сте сред тези, които се страхуват от съдържащата се в тях захар, няма повод за това. Научете се да разграничавате плодовата захар от тази, която се съдържа в сиропи, вафли, плодови напитки.

Когато консумирате последната, последствията са повишаване на триглицеридите, омазняване на черния дроб и кръвното налягане. Но телата ни обработват захарта по различен начин, когато тя е част от плодовете.

Освен това плодовете съдържат фибри, които забавят скоростта, с която захарта се абсорбира в телата ни. Според учения плодовете дори могат да помогнат в лечение на диабета и не трябва да се отхвърлят от никоя диета.

Най-полезните плодове, според Греъм, са т.нар берита – ягоди, боровинки, малини. Той цитира проучване на Харвард, което доказва, че възрастните жени, които консумират плодове, имат по-бавен темп на когнитивен спад.

Все по- голямо количество изследвания показват и ползите от горски плодове по отношение на сърдечно-съдовите заболявания.

Много малко са тези, които могат да кажат, че не обичат плодовете. Беритата са подходящи за хората, които спазват всякакви диети – веган, палео, кето. Плодовете са с ниско гликемично съдържание и са по-добрият избор, ако трябва да избирате между тях и манго или ананас.

Зеленолистни зеленчуци

Попай неслучайно е силен. Зеленолистните зеленчуци имат най-високата плътност на хранителни вещества от всяка друга храна, което означава, че засищат, без да ни товарят с калории. Хапвайте по две порции на ден рукола, зеле, цвекло, кейл. Освен това те са естествени растителни източници на калций.

Кръстоцветни зеленчуци по една порция на ден

Броколи и карфиол са може би най-известните кръстоцветни зеленчуци, но не пренебрегвайте и червеното зеле. Те са здравословна гарнитура и засищат, чудени са като сгряваща храна. Освен това доказано помагат като превенция срещу рака.

Гъби

Гъбите технически не са зеленчуци, но трябва да ги включите в ежедневното си меню. Те имат естествената способност да понижават холестерола, а наред с това помагат в борбата с рака. Дори и най-обикновените гъби ще засилят имунната система и ще помогнат да се намалят инфекциите на горните дихателни пътища.