Социалната платформа Facebook работи по изграждането на собствена "вселена", базирана на виртуалната реалност, съобщава BBC.

Тя ще се казва Horizon и ще предлага на потребителите възможността да се събират, да общуват, да играят игри във виртуално пространство, където ще се идентифицират със собствен анимиран аватар.

Очаква се приложението да бъде изпробвано в началото на 2020 г. Детайлите за неговата подготовка бяха представени от Facebook по време на конференцията на разработчиците Oculus Connect 6, която се проведе тази седмица.

От компанията уточниха, че всеки, който иска да "пътешества" в Horizon, ще може да разчита на помощта на реални "екскурзоводи" - служители на компанията, чиято цел е да запознават потребителите с виртуалната среда.

Освен това социалната мрежа ще предостави инструменти, с които всеки ще може да "построи" своя собствена част от виртуалния свят, както и да изгради персонален аватар.

Вселената на Horizon е създадена с "анимационно" усещане и ще може да се използва с устройството за виртуална реалност на Facebook Oculus Quest. Всеки, който желае, ще може да се запише за участие в първоначалните тестове на приложението.

Стартът на Horizon обаче означава, че досегашните "виртуални локации" в социалната мрежа Facebook Spaces и Oculus Rooms ще бъдат затворени.

В същото време, на фона на експанзията на Facebook в сферата на VR, Samsung спира поддръжката на някои от собствените си разработки, като технологията Gear VR, пише още BBC. Южнокорейският технологичен гигант обяви, че новите смартфони Galaxy Note 10 и Note 10 Plus няма да са съвместими с Gear VR.

Според експертите на компанията търсенето на подобни аксесоари, които се продават като допълнение към смартфоните, ще намалява за сметка на самостоятелните устройства, като Oculus Quest.