САЩ планира да наложи наказателни мита за внос на стоки от Европейския съюз на стойност 7.5 млрд. долара, влизащи в сила от 18 октомври тази година, посочват от Търговското представителство на страната.

Ходът може да запали нова търговска война, този път с ЕС, на фона на опитите на САЩ да постигне споразумение с Китай, предава CNN.

Световната търговска организация даде зелена светлина на САЩ да наложи по-високи мита на европейските стоки, тъй като ЕС не се е съобразил с предишно решение, което е установило, че Брюксел не трябва да разрешава държавните субсидии за производителя на авиационна техника Airbus.

Tтова е най-новата развръзка на спор, започнал преди 15 години.

ЕС и САЩ се обвиняват един друг, че субсидират най-големите прозиводители на самолети в света - съответно Airbus и Boeing.

Конфликтът стартира през 2004 г., когато европейските власти посочиха, че Boeing е получила субсидии за 19 млрд. долара, както на федерално, така и на щатско ниво.

Правителството на САЩ отвърна със сходно обвинение, че ЕС субсидира Airbus.

Решението на САЩ, което ще засегне по-малко от 2% от стойността на общия европейски износ към страната, ще нажежи допълнително войната на мита, която беше започната от кабинета на щатския президент Доналд Тръмп.

Ако САЩ действително въведе тези наказателни мита, което изглежда твърде вероятно да се случи, то ЕС почти сигурно ще отвърне на удара.

През юли тази година ЕС е споделил предложения със САЩ за „нов режим за субсидиите за самолети“, но не е получил отговор, посочват от Брюксел.

"Нашата готовност да намерим честно решение остава непроменена“, казва европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом. „Но ако САЩ реши да наложи контрамерки, ще изтласка ЕС до ситуация, в която нямаме никакъв друг избор, освен да сторим същото“, добавя тя.

Кабинетът на Тръмп първоначално предложи митата да скочат до 100% за внос на европейски стоки на обща стойност 25 млрд. долара, включително нови самолети от Франция, Германия, Испания и Великобритания – все страни, в които Airbus има производствени мощности.

Храни, като пармезан и други, бяха в първоначалния списък със стоки, който включва още вина, месо, зехтин, маслини, паста и други.

Окончателният списък със стоки, които ще бъдат натоварени с нови мита, се очаква да стане публичен скоро. Самолетите ще бъдат натоварени с мита от 10%, а редица други стоки ще бъдат оскъпени с 25%.

През идните месеци Световната търговска организация ще одобри пакет от обратни мерки, които ЕС ще може да приложи срещу вноса на стоки от САЩ поради нечестното субсидиране на Boeing.

Ако САЩ и ЕС си наложат взаимно по-високи мита, това ще удари главно бизнеса и потребителите от двете страни на барикадата, увреждайки световната търговия и авиационната индустрия, става ясно от думите на Малмстрьом.

Airbus призова многократно за разговори, посочвайки, че митата ще бъдат „бариера срещу свободната търговия“ и ще засегнат негативно авиокомпаниите, пътниците и работните места в САЩ.

Мрачни прогнози за растежа на световната икономикаНай-развитите държави в света очакват мрачни времена пред глобалната икономика

САЩ и ЕС вече се намират в тежка ситуация, след като кабинетът на Тръмп наложи мита за внос на стомана и алуминий, което засегна и европейската продукция.

ЕС отвърна с мита за внос на стоки от САЩ на стойност 3 млрд. долара през юни. Тези мерки удариха стоки, като мотоциклети, портокалов сок, бърбън, фъстъчено масло, цигари и мъжка козметика.

Европейските икономики вече се намират под натиск, като нови мита могат да ударят допълнително растежа.

Търговските взаимоoтношения между двете най-големи икономики в света (ако считаме всички страни от ЕС за единна икономика, бел. ред.) възлизат на 1 трилион долара годишно. ЕС обаче изнася значително повече стоки за САЩ.

През 2018 г. европейският износ за САЩ достига 445 млрд. долара. В същото време американският износ за ЕС достига 318 млрд. долара. Към края на юли тази година, САЩ отчита дефицит в търговския си баланс с ЕС в размер на 20.1 млрд. долара, което е рекордна стойност.

Световната търговска организация намали прогнозата си за ръст в търговията през 2019 г. до 1.2% спрямо предходните очаквания от 2.6%.