Ако има нещо, което може да накара британците да забравят за брекзит, това е кавгата между съпругите на двама от най-добрите футболисти в страната, тъй като едната обвинява другата, че продава истории за нея на жълтата преса.

“Най-доброто нещо, нали?” казва пред WSJ Джени Сътън, докато чака с нейни приятели полета си на лондонското летище Лутън. “Тотално вече не следя нищо друго, което се случва.”

Съпругите и приятелките на футболистите от националния отбор на Англия, които местната преса нарича WAGs, често привличат повече внимание, отколкото мъжете им на игрището.

Облечени в дизайнерски дрехи и носещи огромни слънчеви очила по време на Световни първенства и други големи форуми, те са виповете, които подкрепят своите половинки и често са храна за британските таблоиди.

Тези жени обикновено проявяваха задружност, но това беше досега.

Колийн Рууни - съпруга на легендата на националния отбор Уейн Рууни, обяви миналата седмица, че е изловила съпругата на друга футболна звезда, или който използва нейния профил в Instagram, че тайно предоставя подробности от личния живот на семейство Рууни на най-тиражирания вестник във Великобритания The Sun.

От Daily Mail определиха Колийн Рууни като “Угата Кристи” заради похвата, който е използвала, за да изобличи къртицата. Другите новинарски издания също не останаха по-назад със своите заглавия.

Изтормозените от брекзит британци пък не могат да се наситят на този конфликт.

33-годишната Рууни обяви, че от няколко години някой с достъп до постовете в профила й в Instagram, който като цяло е затворен, ги използва, за да предоставя без нейно позволение на The Sun истории от личния й живот.

“След като дълго време се опитвах да разбера кой ли е това, имах известно подозрение,” написа Рууни в публичния си профил в Instagram. “За да го докажа, ми хрумна следната идея. Блокирах всички профили, така че да не могат да виждат публикациите ми, с изключение само на ЕДИН.”

След това Рууни описа как публикувала поредица от измислени новини в затворения си профил в Instagram, за да види дали те ще стигнат до жълтата преса.

Една от тях била за посещение в клиника по репродуктивно здраве в Мексико, където да й помогнат да избере пола на следващото си дете. Според друга измислена от нея история тя възнамерявала да съживи телевизионната си кариера, като участва в предаването Strictly Come Dancing.

Най-актуалната история е от миналата седмица и според нея новото имение за 25 млн. долара на семейство Рууни се е наводнило.

Всичките тези „новини“ са публикувани в The Sun, откъдето заявиха, че са дошли от различни източници и че от изданието всеки път са търсили представител на семейството за коментар, но са получавали отказ.

“Запазила съм всички постове с тези истории, които съм пускала и там ясно е показано, че те са видени само от един профил,” продължава Рууни в поста си в Instagram, подготвяйки голямото разкритие.

“Това е … профилът на Ребека Варди.”

Варди, която е съпруга на нападателя на Лестър и националния отбор на Англия Джейми Варди, бързо опроверга това.

“Харесвах те много, Колийн, и съм много разстроена от факта, че избра да постъпиш по този начин, особено когато съм в напреднала бременност,” написа 37-годишната Варди. “Отвращава ме факта, че дори ми се налага да отричам това.”

Другите WAG-ове бързо взеха страна в този спор, по подобие на брекзит, който също раздели нацията. Даниел Лойд, която е известна с връзките си с популярни футболисти, пусна емоджита на плъхове в Instagram.

Никола Маклийн, телевизионен водещ и съпруга на футболист, заяви, че Рууни е трябвало да изчака Варди да роди, преди да дава публичност на това.

От британското подразделение на Netflix също се включиха, като написаха в Twitter: “Ще се наложи да направим документален филм за това, нали?”

Дебатът продължи в пресата и в сутрешните телевизионни блокове. По-голямата част от дискусията беше съсредоточена върху това от опасността човек да споделя информация онлайн и от това, че хората прибързано съдят г-жа Варди.

Основното, което тази интрига предоставя на хората обаче, е нещо друго – възможност да говорят за нещо различно от брекзит.

Продължаващите три години дискусии относно това как и кога Великобритания да напусне ЕС достигнаха нова връхна точка с наближаването на окочателната засега дата за излизане 31 октомври.

Докато пътуват за работа, лондончани и много други хора обаче казват, че предпочитат да обсъждат най-новото в спора между г-жа Рууни и г-жа Варди.

“Той я предупреди за нея,” казва пред WSJ 27-годишният Ник Барет, визирайки информацията, че Уейн Рууни е говорил преди време с Джейми Варди за това, че съпругата му разкрива прекалено много неща в социалните медии от лагера на Англия.

“Някой може да е хакнал профила й. Тя вероятно има хора, които поддържат профилите й във Facebook и Instagram. Може би са те,” пък смята Доун Роуланд. Тя отбелязва, че г-жа Рууни обвинява профила на г-жа Варди, а не директно самата Варди. “Тя не може да бъде сигурна,” казва Роуланд.

Други пък предпочитат да не вземат страна, а просто са доволни, че моат да обсъждат нещо друго, освен брекзит.

“Облекчение е да се говори за нещо друго,” казва Микаела Уилкинс, рецепционистка в хотел.

Последното развитие около сагата е, че мъжете на Колийн и Ребека също се включиха в спора, като Джейми Варди вече не следва Уейн Рууни в социалните медии.