Кой футболен мач носи най-големи финансови ползи за победителите?

Финалът на Световно първеноство или този на Шампионската лига?

Отговорът е далеч по-различен, отразявайки реалната финансова мощ на едно конкретно футболно първенство в Европа – Английската висша лига.

Макар това да не е най-бляскавият и престижен мач в света, плейофът за влизане от Чемпиъншип (второто ниво на английския футбол) във Висшата лига се отличава като двубоя, носещ най-големи финансови ползи за победителите.

Тази година един срещу друг на Уембли се изправят отборите на Дарби Каунти и Астън Вила, като спокойно може да се каже, че победителят ще удари джакпота.

Според анализаторите на Deloitte's Sports Business Group, победителят ще получи финансова инжекция от най-малко 215 млн. долара.

Ако изкачилият се на най-високото ниво на английския футбол отбор успее да се задържи поне един сезон, без да изпадне обратно в Чемпиншип, то финансовата награда ще скочи до поне 381 млн. долара.

Астън Вила, където легенда е бившият български национал Стилиян Петров, загуби сблъсък за влизане в елита през миналата година от отбора на Фулъм (където пък за кратко играха българи, като Бербатов, Манолев и Бодуров). Фулъм обаче не издържа на конкуренцията и отпадна отново в по-ниското ниво през този сезон.

В същото време Дарби Каунти, където мениджър е бившият лидер на Челси Франк Лампард, имат шанс за завръщане в елита за първи път от 2008 г. насам.

Висок залог

Плейофният сблъсък за изкачване в елита се играе в края на всеки сезон, определяйки кой отбор отива при майсторите и кой не.

Първите два отбора в крайното класиране в Чемпиншип автоматично преминават в най-високото ниво, докато отборите, завършили между трета и шеста позиция, играят помеждуси за последното, за да определят третия отбор, който влиза във Висшата лига.

Победителят секъпе във финансов благодат, докато загубилият трябва безславно да остане в Чемпиншим и през следващия сезон.

„Промоцията във Висшата лига осигурява на клубовете финансови ресурси за стратегически инвестиции, както на терена, така и извън него”, казва Сам Бур, мениджър в Deloitte's Sports Business Group, цитиран от CNN.

Спортното спонсорство ще достигне 41 млрд. евро през тази годинаБизнесът по света ще похарчи за спортни спонсорски сделки 35 млрд. паунда (близо 41 мрлд. евро) през 2019 г.

“И като се има предвид относително равномерното разпределение на приходите между клубовете във Висшата лига, това им осигурява по-висок шанс да не изпаднат, веднъж стигнали там”, добавя той.

Дори и победителят от сблъсъка да изпадне още през следващия сезон, той ще получи плащания в размер на 95 млн. долара през следващите две години.

Как харчат парите клубовете?

Решението как да се инвестират парите, спечелени от промоция във Висшата лига, зависи от това колко дълго отборът ще се задържи в най-високото ниво на английския футбол.

Ако се има предвид, че читири от последните пет отбора, спечелили финалния плейоф, отпадат още на следващата година, може да се каже, че магическа формула няма.

Спортният юрист Даниел Гей смята, че харченето на пари за нови футболисти, колкото и да е изкушаващо, невинаги е най-добрата инвестиция.

Как Манчестър Сити успя да подчини Висшата Лига? Разумната трансферна политика стои в основата на футболните успехи на

„Има много повече нюанси от това. Някои биха похарчили пари за младежките школи, тъй като вярват в дългосрочен план, че това ще им донесе ползи”, казва той.

„Други ще харчат повече за играчи, а някои харчат за големи анализаторски екипи, за да намерят скритите диаманти”, посочва той, добавяйки, че за да оцелее даден тим в елита, той трябва да се конкурира с останалите не само на терена.

По-голям от финала на Шампионската лига

Въпреки че финалът на Шампионската лига се смята за ултимативното постижение в клубния футбол, този двубой не може да се сравнява с гарантираните приходи, които обещава плейофа за влизане във Висшата лига, сочи анализът на Deloitte.

Тазгодишните финалисти в Шампионската лига Тотнъм и Ливърпул ще получат сравнително ниската сума от 8.3 млн. долара при спечелване на турнира.

* (бел. ред. Астън Вила спечели двубоя с 2:1 и се завърна в елита след три сезона в Чемпиъншип)