Самолет на най-голямата австралийска авиокомпания Qantas излетя от Ню Йорк в петък вечерта и пристигна в Сидни 19 часа по-късно, като постави рекорд за най-дълъг пътнически полет в света.

Месеци планиране предшестват пътуването на Boeing 787-9, по време на което са изминати 16 199 км. Тестове оценяват здравето и благополучието на 49-те пътници и членове на екипажа по време на полета, който е проведен с изследователски цели.

„Това е наистина значимо първо пътуване за авиацията“, заявява изпълнителният директор на Qantas Group Алън Джойс, цитиран от Washington Post. „Да се ​​надяваме, че това е визуализация на редовна услуга, която ще ускори начина, по който хората пътуват от едната страна на земното кълбо до другата,“ допълва той.

Компанията се стреми да стартира непрекъснати полети между източното крайбрежие на Австралия и Ню Йорк и Лондон, спестявайки на пътниците до четири часа време за пътуване.

В рамките на проекта Sunrise ще бъде тестван маршрутът Лондон - Сидни през ноември, като до края на тази година ще се реши дали Qantas ще предложи на клиентите си новите маршрути.

Как да оцелеете по време на най-дългия полет в светаСтратегии за справяне, препоръчани от едни от най-опитните пътешественици

За тестовия полет от Ню Йорк до Сидни пътниците и багажът са ограничени, за да се намали теглото на самолета. Медицински изследователи и учени работят с Qantas по корекции в осветлението на борда, а храненията по време на полет са планирани така, за да се намали влиянието на часовата разлика.

Вместо да стартира с вечеря и след това да с изгасяне на светлините за сън, каквото е практиката при нощните полети, изследователският полет започва с обяд и запалени светлини в продължение на шест часа, за да се наподоби часовото време на крайната дестинация.

Като цяло, свръхдългото пътуване преминава "наистина гладко", казва капитанът на Qantas Шон Голдинг, който ръководи четиримата пилоти, опериращи полета. Те са доволни от пътуването, допълва той.

„Имахме голям интерес от контрольорите на въздушното движение, докато преминавахме през различни въздушни пространства поради уникалността на този полет“, посочва Голдинг. „Имахме и специално изпращане и посрещане на летищата в Ню Йорк и Сидни, което не получаваме всеки ден.“

Най-дългият непрекъснат търговски полет, който се предлага в момента, продължава 18 часа и 45 минути, като Singapore Airlines лети от Сингапур до Нюарк. Той дебютира миналата година.

По маршрута се използва самолет на Airbus, предназначен за пътуване с изключително дълъг обхват и различни функции, като по-големи прозорци, по-високи тавани и изключително широко тяло.