Общата пазарна капитализация на банките от индекса Bloomberg Europe 500, който следи движението на акциите на водещите трезори на Стария континент, е по-малка от тази на американския технологичен гигант Applе, пише Kredit.bg.

36-те банки управляват активи на обща стойност 28 трилиона долара, а в тях работят над 2 милиона души. Но въпреки това пазарната им оценка е под тази на гигантите от ранга на Apple и Microsoft.

А това е показателно за трудностите, пред които е изправена европейската банкова индустрия, смята президентът на австрийската Erste Group Bank AG Андреас Трайхл, цитиран от Bloomberg.

10 години след световната финансова криза европейската банкова индустрия все още "крета" под натиска на нулевите лихвени равнища и загубените позиции на световните пазари спрямо американските конкуренти.

Според Трайхл вина за ситуацията имат и регулаторите в лицето на Европейската централна банка, тъй като не са успели да създадат работещи правила, които да позволят усъвършенстването на дълговите пазари и да дадат възможност на банките да секюритизират по-голямата част от своите кредитни портфейли.

"Европа винаги ще бъде в догонваща позиция спрямо САЩ и спрямо други развити икономики, които полагат повече усилия за развитието на своите капиталови пазари", заяви Андреас Трайхл по време на конференция, организирана от Института по международни финанси във Вашингтон.

Той припомни, че през 2014 г. книжата на компаниите от европейския банков индекс са стрували с 1 трилион долара повече от Apple, но сега общата им оценка вече е под тази на американската компания, която се оценява на 1.07 трилиона.

Още по темата можете да откриете в материала на Kredit.bg