Много хора харесват просперитета на големия град, но безгрижните и спокойни малки градове също привличат туристи.

Културата на всяко място е различна, разбира се, средата също е по-особена.

От Wonderlist ни канят на пътешествие от Северна Африка до Нова Зеландия, за да ни покажат някои от тези най-красиви градове в света.

10. Салвадор в Бразилия

Ел Салвадор е запазил много известни възрожденски и колониални сгради, включително първата катедрала в Бразилия и най-старото медицинско училище. В града има голям брой сгради от 16 век, повечето религиозни.

Много от тях са украсени с дърворезба от 17 и 18 век. Според статистиката тук има повече от 160 църкви. Което го прави шампион в това отношение в Латинска Америка.

9. Куинстаун в Нова Зеландия

Куинстаун е курортен град в Отаго, в югозападната част на Южния остров на Нова Зеландия. Тук има много забележителности.

През лятото небето е синьо, а слънцето – ярко и топло, есента обагря листата в яркочервено и златисто, а през зимата климатът е мек и приятен. Тук ще намерите езера, планини и много пътеки, които да изследвате.

8. Остров Парос в Гърция

Парос е гръцки остров от групата на Цикладите, на запад от Наксос. Плажовете тук са бели, а водата кристална. Островът е известен със своя мрамор. На острова има малко градче, където се намира пристанището.

В целия град има само една основна търговска улица, която се простира от центъра до пристанището. Посетителите могат да изберат да наемат скутер или велосипед, за да направят обиколка или да се забавляват.

7. Чинкуе Тере, Италия

Чинкуе Тере е крайбрежен район в Лигурия, в северозападната част на Италия. Той се намира западно от Ла Специя и се състои от пет села: Монтеросо ал Маре, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре.

През 1997 г. петте селища, заедно с Портовенере, Палмария, Тино и Тинето, са включени в списъка на ЮНЕСКО като обекти на световното наследство.

Много туристи избират да обиколят петте малки рибарски селища и да усетят красотата на италианската провинция. Ако сте уморени от пътуването, можете да изберете и по-кратък пешеходен маршрут или да вземете влак.

6. Рейн, Норвегия

Град Рейн е разположен в югоизточната част на островите Лофотен в Норвегия. Той е важна част от Арктическия кръг. Тук пейзажът е незабравим, с пристанище между фиорда и планините, а морето отразява облаците.

В този малък град има много възможности за забавления - риболов, разходки с лодка, колоездене, наблюдаване на китове.

5. Гуилин, Китай

Гуилин е живописен град и едно от най-красивите места в света със своите пейзажи, чисти реки, идилична природа, величествени оризови тераси и етнически малцинства.

Намира се в региона Гуанси в Южен Китай. Градът има уникална природа и е разположен на карстови хълмове, от които се открива спираща дъха гледка.

4. Анеси, Франция

Ако трябва да направите списък с места, които трябва да видите в живота си, тогава трябва да включите и Анеси. Той се намира в Югоизточна Франция, в подножието на Алпите, до Женева, така че градът носи от романтиката на френски живот и сладостта на Швейцария.

3. Франшхоек, Южна Африка

На 75 км от Кейптаун, Южна Африка, Франшхоек е един от най-старите градове в Южна Африка. Този град е единственият в провинция Западен Кейп, построен от французи. Той е столицата на храната и виното, а ако обичате изкуството, ще намерите улици с галерии и антикварни магазини.

2. Сиди Бу Саид, Тунис

Сиди Бу Саид е град в Северен Тунис, който е на около 20 км от столицата, известен със синьо-белите си къщички. Целият град е разположен на върха на стръмна скала, която гледа към Средиземно море. Гледката от Сиди Бу Саид е феноменална и ще продължи да ви удивлява през цялото ви пътуване.

1. Замъкът Блед, Словения

Това не е град, а замък. Не е замъкът на Пепеляшка, но е истински. И се намира в Словения близо до Австрийските Алпи. Замъкът Блед има повече от 1000 години история и сега е дом на музеи, ресторанти и винарски изби, разположени в средата на езеро.