WeWork получи мултимилиардна спасителна помощ от Softbank, която ще предостави на японската компания контрол над щатския имотен стартъп.

В свое изявление от Softbank заявиха, че ще осигурят 5 млрд. долара ново финансиране и до 3 млрд. долара за настоящите акционери.

Сделката ще доведе до увеличаването на дела на Softbank в щатския стартъп за споделяне на офис площи до близо 80%.

Съоснователят на компанията Адам Нойман ще напусне борда на директорите, но ще запази статут на "наблюдател".

Сделката слага край на един бурен период за WeWork, която преди време беше оценявана на близо 50 млрд. долара, в който Нойман напусна поста главен изпълнителен директор вследствие на въпросите, породени от начина му на управление на компанията.

Бившият шеф се очаква да получи значителна сума. Според Wall Street Journal вследствие на сделката Нойман може да получи близо 1.7 млрд. долара от продажбата на дела му в компанията и други такси.

Спасителната сделка

Съгласно споразумението Softbank ще "ускори" съществуващия ангажимент за осигуряването на 1.5 млрд. долара, в добавка към ново финансиране и ще отправи търгово предложение към настоящите акционери.

Японският инвестиционен гигант вече вече притежаваше около една трета от WeWork.

"Softbank реши да удвои залога си за компанията чрез осигуряването на значителна капиталова инжекция и операционна подкрепа," заяви в изявлението председателят на Softbank Масайоши Сон.

"SoftBank вярва твърдо, че светът преминава през огромна промяна по отношение на начина, по който хората работят," казва той.

Марсело Клoурe ще поеме поста изпълнителен председател на борда на директорите на WeWork.

Притесненията на инвеститорите

Този ход на SoftBank ще предостави на WeWork средства и идва след провала на плановете за набиране на пари посредством листване на борсата.

Компанията, която наема и след това отдава под наем споделени офис площи и се опита да популяризира коуъркинга, се разрастна от един офис в Ню Йорк до над 500 подразделения по света. Тя обаче отчете около 900 млн. долара загуба за първите шест месеца на годината.

Предлагането на акции от страна на компанията не беше посрещнато с особено голямо въодушевление от инвеститорите, които повдигнаха въпроси за финансирането и управлението й. WeWork официално се отказа от плана си за излизане на борсата миналия месец.

Въпросите за сложните и финансови връзки с Нойман също осуетиха плановете и доведоха до напускането му.