Жена загуби и двете си ръце при атака на акула, докато плува край брега на остров Муреа във Френска Полинезия, съобщават местните спешни служби.

Според The Telegraph жертвата е 35-годишна французойка, участвала в експедиция за наблюдение на китове, когато се случва нападението.

Акулата атакува ръцете и гърдите й, уточнява T+L. Тя е спасена благодарение на оказаната й помощ на място от две медицински сестри, които също са на екскурзията.

„Когато стигнахме до пристанището, жената беше в съзнание, но в критично състояние. Беше загубила много кръв и двете й ръце бяха отхапани до предмишницата“, посочват спасителите, уточнявайки, че тя е загубила и лявата си гърда.

Жената е транспортирана до Таити и в момента е в стабилно състояние.

Уловиха акула с 300 зъба, живяла по времето на динозавритеПраисторическият звяр плува във водите на Земята цели 80 милиона години

Въпреки че този инцидент е ужасяващ, трябва да се отбележи, че атаките на акули - както във Френска Полинезия, така и по целия свят, са изключително редки.

Според International Shark Attack File на Florida Museum of Natural History има само шест потвърдени непровокирани атаки на акули, регистрирани от 1580 г. във Френска Полинезия.

"Атаките на акули обикновено са много редки във Френска Полинезия - което донякъде е изненадващо за мен, защото има много туристически пакети в Муреа, които примамват акули и скатове в плитка вода с храна, така че туристите да могат да си взаимодействат с тях и да плуват с животните", казва програмният директор на програмата за акулите в музея Гевин Нейлър пред Newsweek след нападението.

"Въпреки това, по-голямата част от акулите, участващи в тези операции, са рифови акули", добавя той. "Тези животни рядко стават много по-големи от два метра дължина и рядко са отговорни за някакви сериозни ухапвания."

Освен това той нарича неотдавнашния инцидент в Муреа „странно произшествие“.

Що се отнася до статистиката, според International Shark Attack File, средно се регистрират по шест смъртни случая при непровокирани атаки от акули по света всяка година.

„За разлика от това около 100 милиона акули и скатове се убиват всяка година при риболов“, се казва в доклада, като се отбелязва, че докато световното население увеличава своя интерес към водния отдих, реално трябва да очакваме увеличаване на броя на атаките на акули и други наранявания, свързани с туристически забавления във водата.

За да сте в безопасност, докато плувате с акули, не забравяйте да го правите само със сертифицирани водачи, избягвайте екскурзии, които примамват животните да се доближават до вас и винаги спазвайте тяхното пространство.

Океанът е техният дом, в края на краищата, а не нашият.