Изследователи от Tulane University и Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) на САЩ откриха американска джобна акула в Мексиканския залив, според проучване, публикувано в списание Zootaxa.

Малката акула - първата от този вид, срещана някога, е с по-малко от 14 см дължина и може да свети в тъмното.

Животното е едва втората джобна акула, която някога е залавяна или съобщавано за нея, обясняват в прессъобщение от Tulane University.

Първата е хваната в източната част на Тихия океан през 1979 г. и сега се съхранява в музей в Русия.

Изследователите определят, че тази джобна акула е различен вид от онази, открита през 1979 г., защото има многобройни характеристики, които не са наблюдавани при първото животно.

Американската джобна акула има по-малко прешлени и „многобройни светлинни фотофори“, покриващи тялото й, според прессъобщението, цитирано от T+L.

Междувременно, и двата вида джобни акули имат два “малки джоба”, които отделят светеща течност, която може да помогне на хищника да привлече плячка.

„В историята на науката само две джобни акули са били заловени или докладвани,” казва Марк Грейс, един от съавторите на проучването. "И двете са отделни видове, всяка от различен океан. И двете са изключително редки. "

Уловиха акула с 300 зъба, живяла по времето на динозавритеПраисторическият звяр плува във водите на Земята цели 80 милиона години

Акулата от Персийския залив е заловена за пръв път през 2010 г. Грейс се натъква на нея три години по-късно, докато изследва екземпляри, събрани по време на проучване на NOAA.

След това Грейс и другите изследователи прекарват години в идентифициране на акулата, използвайки рентгенови снимки и дисекционен микроскоп.

Съавторът на проучването за акулите Хенри Барт добавя: „Фактът, че само една джобна акула е докладвана от Мексиканския залив и че тя е нов вид, подчертава колко малко знаем за залива - особено за неговите по-дълбоки води - и колко допълнителни нови видове от тези води очакват откриването си."