В цяла Европа началото на празничния сезон се отбелязва със започването на коледните пазари. Градовете се превръщат в зимни чудеса с безброй светлини, осветяващи всяка калдъръмена уличка и изящно украсени дървета.

Във въздуха се усеща миризма на меденки, на вурстчета и бретцели, а уютни дървени хижи привличат с греяно вино и горещ шоколад.

Дървени играчки, кристални топки, малки джуджета и дядо Коледа…Това не е приказка. Това са сцени от най-хубавите коледни базари в Европа. А кои са те вижте в седващите редове:

Страсбург, Франция

Мигащи приказни светлини, осветяващи тесни алеи, великолепно дърво в центъра на града и близо 300 дървени хижи, разположени на всеки площад, превръщат Страсбург коледната столица на Франция.

Един от най-старите коледни пазари в Европа, той е неизменна част от тържествата в края на годината. Гостите могат да разгледат сергии за ръчно направени стъклени орнаменти и дървени играчки, да се насладят на пикантни джинджифилови бисквитки и елзаско вино.

Прага, Чехия

Със сергии, сгушени между исторически сгради, примери на готическа и ренесансова архитектура, пазарите на Стария градски площад и Вацлавския площад са като изследване на историята на Прага.

Разположени на пешеходни разстояния, посетителите могат да се насладят на изискани чешки лакомства и греяно вино с цитрусови плодове.

Коледен базар в Бирмингам

Ода на традиционния немски коледен пазар, Франкфуртският коледен пазар в Бирмингам може да се похвали с над 120 сергии, които предлагат уникални подаръци, като нежни кристални лампи, бижута и, разбира се, зимни вина и бира.

Любителите на хубавата храна могат да се насладят на гевреци и шунка, докато слушат пеещия лос Крис.

Коледен пазар в Талин, Естония

Със снежна постеля, покриваща калдъръмените улици, ясно звездно небе и аромат на сладки, пазарът в Талин изглежда така, сякаш току-що сте отишли ​​на снимачната площадка на коледен филм.

Именно на този пазар през 1441 г. е показано първото по рода си коледно дърво в Европа.

Коледен пазар Vienna Christmas Dream Market, Виена, Австрия

Първият зимен пазар във Виена датира от Средновековието, когато Албрехт I фон Хабсбург разрешава на гражданите на столицата на Австрия да проведат празнично събитие през декември 1298 г. Векове по-късно Виена е домакин на впечатляващите 20 официални пазара, но нито един не е толкова очарователен като Vienna Christmas Dream Market.

Пазарът, който се провежда пред кметството, разполага с над 150 сергии, в които се продават печени кестени и всякаква коледна украса, която можете да се представи. Децата могат дори да се научат как да правят коледни бисквитки и свещи и да се возят на истински елени.

Краковски коледен пазар, Краков, Полша

Емблематичната съдебна зала, великолепната базилика "Света Богородица" и историческите средновековни улици се оказват перфектния фон за оживения коледен пазар в стария град на Краков.

Местните търговци предлагат стотици стоки и подаръци - от ръчно изработените керамични изделия Bolesławiec и бонбони до свежи борови венци. Но една от основните атракции на пазара е конкурсът за коледни ясли, а победителите показват произведенията си в Историческия музей на Краков.

Winter Wonders, Брюксел, Белгия

Много повече от просто пазар, Winter Wonders поставя Брюксел на картата на една от най-важните дестинации за празнуване на Коледа. От кънки на лед и виенско колело до чудно светлинно и звуково шоу, гостите може да се изгубят в празничните игри и забавления.

Тук ще намерите 240 дървени хижи, които предлагат класически белгийски бири и вафли, ръчно изработени дрънкулки и декадентски шоколадови бонбони.