Тамаш Тот се присъединява към семейството на Lime през месец февруари 2019 г. като оперативен мениджър в Будапеща, Унгария. В момента е базиран в град София, след като успешно ръководи влизането на Lime в Будапеща и Букурещ.

Притежава висше образование в сферата на Инженерната логистика, което се оказва много полезна при организиране на ежедневната му работа. Тамаш работи в полза на каузата за намаляване на автомобилите на пътя, когато е възможно, посредством нови начини за придвижване.

Вижте какво разказа той за развитието на услугата им в София в интервюто за Profit.bg:

Защо Lime избра София като дестинация за своя бизнес?

Услугите на Lime се предлагат в повече от 25 страни и 100 града по целия свят. На база настоящото ни присъствие в Европа, София се открои като град с важно географско местоположение и голям потенциал, благодарение на културата и начина на живот на гражданите.

Също така, инвестициите ни в България ще подкрепят продължителния растеж и разрастването ни в Източна Европа.

Смятате ли, че пазарът на тротинетки под наем в София е достатъчно голям, за да бъде печеливш?

Приходите на Lime до момента са 777 млн. долара. Що се отнася до печалбата на компанията, нашата цел е да продължим да растем, като едновременно с това постигаме добри резултати на по-зрелите пазари. Това вече се вижда по данните, с които разполагаме. Източна Европа е много силен пазар за нас.

Изненадаха ли ви по някакъв начин българският пазар и потребителите тук през първите месеци от влизането ви на пазара?

Много сме доволни от реакцията на гражданите в София. Интересът е голям и хората карат електрически тротинетки през целия ден. Популярността на тротинетките може да се обясни със свободата и удобството, което носят на хората в цяла Европа.

Сега и в София се радват на предимствата на тази споделена услуга за микро мобилност. Броят на каранията до момента надхвърля нашите очаквания.

Коя е целевата група клиенти, която е най-важна за Lime?

Lime използва универсален подход. Нашата мисия е да внесем иновативни транспортни решения, които да направят ежедневието на различните общности по- разнообразно и здравословно. Добавяме стойност благодарение на технологиите, значимите партньори, с които работим и програмите за градска мобилност.

Притеснявате ли се от призивите за повече регулация в този сектор и от критиките, изразени от някои шофьори и пешеходци, които смятат, че електрическите тротинетки са опасни?

Lime вярва, че само с отворен диалог и колективни усилия можем да превърнем устойчивите решения, свързани с микро мобилност, в реалност. През последните няколко месеца проведохме наистина добър диалог със Столична община и искаме това да продължи.

Столична община е подготвила отворен Меморандум за сътрудничество чрез проект „Зелена София“ към Асоциация за развитие на София. Безопасността е наш основен приоритет, така че, след разговор с общината, установихме ограничение на скоростта за София - 25 км/ ч, както и зони със автоматично намаляване на скоростта до близка на пешеходната - в парковете, градинки и пешеходните алеи.

Също така насърчаваме нашите потребители да паркират техните тротинетки на специално обособените за това места.

Бихте ли помогнали на общинските власти, ако решат да разработят специални разпоредби за този вид транспорт?

Имаме установени връзки с регулаторите на всички пазари, на които оперираме. Желанието ни е да дадем свободен и лесен достъп до интелигентна мобилност. Градовете виждат реалното въздействие, което електрическите тротинетки оказват върху трафика и опазването на околната среда.

Работим съвместно с общините за постигане на регулаторно решение, което дава приоритет на безопасността на потребителите, като едновременно с това предлагаме отлична алтернатива за придвижване в града.

Колко опита за кражби сте регистрирали в София?

Lime си сътрудничи с органите на реда, за да гарантира че всяко незаконно поведение ще бъде идентифицирано, докладвано и документирано своевременно. Хората трябва да разберат, че електрическите тротинетки са услуга за споделена мобилност в града. Те не могат да се използват, без да бъдат отключени, тъй като колелата са блокирани и при опит за преместване се задейства алармен сигнал.

В допълнение, тротинетките се следят постоянно от GPS и могат да бъдат намерени по всяко време. Lime разработва свой собствен персонализиран модел тротинетка, което означава, че ако някой се опита да вземе части от нея, те няма да паснат на никой друг модел тротинетки на пазара. Не си струва да рискувате да откраднете тротинетка на Lime.

Всеки опит за нерегламентирана употреба ще бъде докладван в полицията като кражба и ще бъдат предприети стъпки в посока разследване на случая. Бихме искали да изкажем благодарност на активните граждани на столицата и бихме искали да ги насърчим да подават сигнали както към нас, така и към полицията, в случай че имат съмнения, свързани с всякакъв вид престъпна дейност.