Водещите събития Beacon Conferences ще очертаят основната линия на научното съдържание на Ecomondo 2019 – най-важното изложение в Евро-средиземноморската област, посветено на кръговата икономика, записано в програмата на панаирния център в Римини от 5 до 8 ноември и организирано от Italian Exhibition Group.

Програмата е определена от Научния комитет под председателството на професор Фабио Фава и около нея ще се развият останалите събития.

„Процесът, който води до кръговата икономика – обяснява Фабио Фава – е във фаза на определяне и прилагане в различните континенти, но е необходимо да се запази една дългосрочна визия, което може да се гарантира само от място за срещи и споделяне като Ecomondo: на събитието съжителстват научноизследователско и иновационно съдържание, регулаторни и политически аспекти, представя се индустриален опит на най-високо международно ниво, както и реалните възможности за финансиране“.

Индустрия 4.0: Решения и финансови инструменти
Индустрия 4.0 за оптимизиране на управлението и използването на отпадъците е водещото събитие на 6 ноември. Конференцията ще разкрие потенциала на иновативните решения и публичните и частни финансови инструменти, които допринасят за ускорено въвеждане на технологии, позволяващи повишаване на ефективността, гъвкавостта и икономическата и финансова устойчивост на сектора.

Основният акцент на тази тема е анализът на жизнените цикли на продуктите, а благодарение на възможността за индивидуално проследяване на процеса и на сензорните мрежи, предаващи данни за обработка и споделяне в облак, е възможно те да бъдат оптимизирани чрез интегриран подход към потоците от материали по веригите за управление и оползотворяване на отпадъците.

Големият ресурс на Средиземно море
На същия ден - 6 ноември, друго водещо събитие е Structuring Italian Blue Growth: BLUEMED meets BIG.

Синята икономика в Европейския съюз непрекъснато се разраства и в момента е на стойност 658 милиарда евро с 4 милиона работни места (The EU Blue Economy Report 2019). Международната конференция насочва вниманието си към Средиземно море и ще представи визия, мисия и актуално технологично състояние на инициативите, провеждани в региона, както и очакваните основни предизвикателства пред настъпващата морската икономика.

Научните изследвания и иновациите са от основно значение за развитието на всички разработени или възникващи сектори, а за гарантиране на тяхната социално-икономическа и екологична устойчивост трябва да се интегрират мерки и програми, но преди всичко трябва да се консолидира една стратегическа визия, която събитието иска да предаде.

С поглед към Средиземно море е и събитието на 7 ноември, което ще представи инициативата BLUEMED R&I с пилотния проект Plastic-free for a healthy Mediterranean Sea и ангажимента на 12-те страни от региона, решили да координират действията си, за да се изправят заедно пред трансграничния проблем с пластмасовите отпадъци, така че да мобилизират ключовите участници във веригата за оползотворяване на всяка средиземноморска страна за съгласувани, комплексни и по-ефективни действия.

Цикълът на водещите събития, посветени на mare nostrum, ще приключи на 8 ноември с We are Med: предизвикателство за устойчиво Средиземноморие, за да представи програмата за транснационално сътрудничество INTERREG MED 2014-2020, която предвижда националните и регионални публични институции от 12 държави да разгледат необходимостта от засилване на инструментите за управление в стратегическото за Средиземноморието поле (туризъм, наблюдение на морското пространство, околна среда, иновации).

Това е място за изява и на проектите, които споделят програма, насочена към оповестяване на постигнатите резултати и засилване капитализацията на тези резултати.

Икономиката, свързана с водата и морето, ще бележи датата 7 ноември с конференцията, посветена на СИНЯТА кръгова икономика, за устойчив и интегриран растеж, базиран на знанията и в съответствие с приоритетите на италианското участие в срещата на върха Les Deux Rives през юни 2019 г. в Марсилия - инициатива, създадена с цел възобновяване на сътрудничеството между северния бряг и южния бряг на Западното Средиземноморие.

Европейските програми за биоикономика и кръгова икономика ще бъдат основните участници в програмата на 8 ноември. Оползотворяването на градските отпадъчни води и органичната фракция, както и на широката гама от агро-хранителни странични продукти, е приоритет за основните водещи биорафинерии.

Появяват се и други „ресурси“, като CO2, строителни и пластмасови отпадъци, отработени масла, ОЕЕО и други, за които са в процес на изпълнение специални заводи за оползотворяване. Конференцията ще представи основните резултати от текущите европейски проекти в тези гранични сфери на кръговата икономика.

Към кръговата икономика
Всичко, посветено на кръговата икономика, ще стартира на 6 ноември на Circular economy: the 21st-century economic paradigm to redefine growth and development.

Италия е страната с най-висок индекс на кръгови практики в Европа: 103 пункта, пред Обединеното кралство (90) и Германия 88 пункта (Източник Circular Economy Network). Парадигмата, която разделя растежа от потреблението на ресурси, изисква дългосрочна визия и големи инвестиции.

Конференцията ще насочи вниманието върху инструменти, процеси и финансови модели, които спомагат за предефинирането на индустриалната екосистема в съответствие с парадигмата на кръговата икономика.

И още кръгова икономика на 7 ноември с илюстрацията на първите цели, постигнати от италианската платформа за кръгова икономика (ICESP), създадена през 2018 г. ICESP популяризира знанията за националната кръгова икономика чрез процес за разпространение на италианските високи постижения и италианския начин на осъществяване на кръгова икономика.

7 ноември е посветен на бъдещето на проектирането на устойчиви опаковки. Към постоянна обсерватория на иновациите в опаковките. Наистина е революционно това, което засяга света на опаковъчната индустрия, дизайна на опаковките, логистичните процеси, новите суровини и икономията на енергия.

Конференцията ще се опита да картографира съвременните практики и да очертае бъдещето на различни реалности в отговор на законодателните насоки и промените в действащата екосистема на глобално ниво.

Отново на 7 ноември Ecomondo посвещава водещото събитие на проекта LIFE, основан от Европейския съюз през 1992 г. и който досега е финансирал повече от 4500 проекта в сектора на околната среда, природата и климатичните промени.

Чрез тези проекти програмата LIFE съдейства за приемането на иновативни екологични решения и създава най-добрите практики за устойчиво развитие. Програмата LIFE ще бъде представена заедно с възможностите ѝ за финансиране, особено в подкрепа на екологични решения с пазарна ориентация.

На 7 ноември истински инвестиционен форум ще насочи вниманието към стартиращите предприятия и необходимостта от стимулиране на тези, които финансират иновативни проекти в областта на енергетиката, климата и храните.

Ecomondo се стреми да предложи място за среща между търсенето и предлагането, да създаде възможности за присъствие на избрани стартиращи предприятия и да улесни срещата с международен панел от корпоративни инвеститори, присъстващи в Римини.

Пълната и актуализирана програма е на сайта https://en.ecomondo.com