Има много общи клишета, които използваме в ежедневието си, но „една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен“ е урок , който се предава от поколение на поколение.

Това е поговорка, която изглежда идва с малко и никакво обяснение на това как яденето на една ябълка на ден ни гарантира здраве.

Ябълките са богати на хранителни вещества, идеални за поддържане на здравословна диета, но дали хапването на един плод всеки ден наистина ограничава посещенията на лекар? И да, и не.

Ябълките носят значителни ползи за здравето. Те съдържат пектин - пребиотик, който храни здравословните бактерии в стомаха, които разграждат храната и убиват вирусите. По време на грипния сезон, когато започваме да се разболяваме или сме болни, ябълката е чудесна закуска, защото съдържа витамин С, подсилващ имунната система.

А според Американския институт за изследване на рака, фитохимикалите, които се намират във всяка хапка, са в помощ в борбата с рака. Макар че, докато ядете по ябълка на ден, това не трябва да е повод да не правите своите редовни прегледи при лекаря.

Изследователи от Университета на Мичиган и Дартмут решават да поставят въпроса с цел проучване. След анкетиране на възрастни, които ядат ябълка на ден, в сравнение с тези, които не го правят, те разбират, че хората, които консумират повече ябълки, имат други здравословни навици, обаче няма значима връзка между яденето на ябълка и по-малкото посещения при лекар.

Вместо това изследователите стигат до извода, че яденето на ябълка на ден „държи фармацевта далеч“, защото не им се налага да купуват толкова лекарства.

Ябълките са чудесна закуска за цялото семейство. И когато сте уморени от работата или търсите хрупкава храна, с която да заместите вредната, няма причина да не хапнете една.