Щатската Федерална комисия по комуникациите (FCC) иска да наложи още ограничения на Huawei и ZTE, като забрани на компаниите, които получават държавни средства, да закупуват оборудване или услуги от китайските технологични компании.

От FCC обявиха предложението си вчера във Вашингтон и ще го подложат на гласуване следващия месец. Това е поредният ход в разрастващия се списък от ограничения срещу Huawei, насочени към ограничаването на глобалната експанзия на компанията.

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и водещ производител на смартфони. Компанията също така е лидер при технологичното оборудване за 5G мрежи.

ZTE също произвежда телекомуникационно оборудване и смартфони, но е много по-малък играч, в сравнение с Huawei, пише CNN.

Председателят на FCC Аджит Пай изложи тезата, че Huawei и ZTE представляват опасност за сигурността на комуникационните мрежи в САЩ, тъй като трябва да спазват китайските закони, които, според него, изискват компаниите да се съобразяват с молбите от страна на разузнавателните служби на страната.

"Това означава, че Китай може да застави Huawei да шпионира американски граждани и компании," пише той в публикация за The Wall Street Journal.

Ако 5G мрежа, използваща оборудване на Huawei, действа в близост до американска военна база или някаква друга чувствителна локация, "Пекин може да настоява за създаването на 'задна врата' за достъп до мрежата, за инсталирането на зловреден или пускането на вируси и да получава всевъзможна информация, без дори американците да знаят за това," добавя Пай.

Агенцията ще гласува тази мярка следващия месец и ако бъде взето подобно решение, то ще забрани на щатсите компании, които получават федерални средства в размер на 8.5 млрд. долара годишно, да ги използват за закупуването на оборудване или услуги от компании, като Huawei и ZTE.

САЩ вече ограничи значително присъствието на китайски компании в големите щатски мрежи.

Въпреки това десетки малки провинциални щатски мрежи в момента използват оборудване на Huawei и ZTE, което, според Пай, "крие неприемлив риск."

Според него също през следващия месец FCC ще обмисли предложение за отстраняването и замяната на подобно оборудване. "Ще търсим общественото мнение за това какво трябва да представлява тази програма за подмяна и как най-добре да я финансираме," казва той.

Щатските законодатели вече обмислят как да помогнат на малките доставчици на безжични мрежи да се откажат от китайските компании. Миналия месец Камарата на представители в Конгреса представи проектозакон, който би предоставил на подобни оператори 1 млрд. долара, за да отстранят оборудването на Huawei и ZTE от своите мрежи.

От Huawei категорично отхвърлят твърденията, че компанията представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Днес говорител на Huawei заяви, че "налагането на забраната на конкретни доставчици въз основа на техния произход по страна няма да помогне с нищо за сигурността на телекомуникационните мрежи в САЩ."

Компанията също така е казвала преди, че тъй като продажбите на американски оператори съставляват малка част от дейността й, пълното й изтласкване от САЩ няма да окаже съществено влияние върху бизнеса й.

Това е в рязък контраст с предприетите от Белия дом мерки, които забраняват на щатските компании да продават на Huawei - ход, който заплашва бизнеса със смартфони на Huawei, като я лишава от достъпа до услугите на Google.