Компанията майка на Google - Alphabet, води преговори за придобиването на публичната компания за спортни гривни и други преносими устройства Fitbit, информира Ройтерс.

Според изданието сделката все още се договаря и може да се провали, но ако в крайна сметка се стигне до споразумение, тя със сигурност ще подсили позициите на Google в сферата на преносимите устройства, където компанията изпитва затруднения, въпреки усилията й, свързани с умните часовници и операционната система Wear.

С операционната система Wear обаче Google се фокусира единствено въру пазара на умни часовници и макар много от тези устройства да имат вградени фитнес тракери, използвайки други приложения или приложението на Google Fit, пазарът за фитнес тракери все още остава огромен, особено за по-евтини устройства.

Междувременно Fitbit набляга на функциите на умните часовници със своята линия Versa, която не използва операционната система Wear.

Придобиването на Fitbit също така би паснало на цялостната хардуерна стратегия на Google, тъй като компанията произвежда собствени смартфони и други устройства. В началото на 2018 г. компанията финализира придобиването на големи части от подразделението по дизайна на HTC.

През годините също така е имало множество слухове за това, че Google готви умен часовник Pixel. Засега обаче това не се случва.

Цената на акциите на Fitbit скочи с близо 30%, след като се появиха първите слухове за интереса на Google. В последните месеци акциите на компанията често се търгуваха на цена под 3 долара.

За сравнение, малко след IPO-то на Fitbit през 2015 г. цената на акциите беше близо 48 долара за брой. Вчера акциите поскъпнаха с над 7%, до 6.05 долара за брой.