На ергенско парти преди две години в Саут Лейк Тахо, Калифорния, служител в технологичната сфера, когото ще наричаме Оуен, поглежда своята фитнес гривна Fitbit между смъркането на линии кокаин. Той забелязва, че пулсът му скача до 150 - ненормално високо ниво предвид факта, че той седи на едно място от часове.

"Пулсът ми скача до 150, само ако бягам или извършвам някаква интензивна физическа дейност," казва Оуен, който се съгласява да сподели своята история пред CNBC, с уговорката да не се разкрива истинското му име. "Ако съм в наистина стресираща работна среща, пулсът ми се доближава до 100 или 120."

На партито Оуен смърка кокаин на всеки около 15 минути, редувайки се със своите приятели, както обикновено правят. Загрижен за повишения си пулс, той предава фитнес гривната Fitbit на свой приятел, който току.що е влязъл в стаята, за да види какво ще се случи след първата линия кокаин.

Пулсът на неговия приятел скача от близо 80 до 150 около 20 минути по-късно.

"Мисля, че всички знаем, че това ще се отрази на нашия пулс, но никога преди това не бяхме го виждали нагледно," казва Оуен. "Стана интересно да го държим под око."

Кокаинът може да накара пулса на човек да скочи, като стимулира освобождаването на допамин в тялото и осигурява приток на адреналин. Екстремно повишение на сърдечния ритъм обаче далеч не е единственият риск от употребата на кокаин.

Смъртта от свръхдоза може да бъде свързана със сърдечнa недостатъчност, инсулт и ангина, както и други усложнения, нито едно от които не може да бъде предотвратено с тракер на физическата активност. Кокаинът също така води до сериозно пристрастяване и според лекари, дори периодичното му използване може да навреди на здравето.

Оеун казва, че прави каквото може, за да не се излага на опасност. Като млад човек, работещ в технологичния сектор в Сан Франциско, той е част от средата, в която се работи много и се купонясва много. От онзи уикенд в Саут Лейк Тахо Оеун твърди, че носи гривната си Fitbit с него, когато купонясва.

Много хора също така споделят в Reddit форуми, в Twitter и други платформи за това как техните гривни Fitbit или умни часовници Apple Watch са им от полза, когато употребяват наркотици, независимо дали става въпрос за кокаин, кетамин, амфетамини или нещо друго.

Ник, 23-годишен служител в ресторант в Невада, споделя пред CNBC, че получава подарък гривна Fitbit миналата Коледа. На сутринта след купон с кокаин и алкохол той проверява Fitbit приложението на телефона си и вижда, че пулсът му е скочил до около 115 предходната вечер. Според него пулсът му обикновено е малко над 80.

"Забелязах, че по времето, когато е скочил, съм бил в бара," казва той. "Няма нищо друго, което да е причинило повишението на пулса ми, освен наркотиците."

Ник споделя за това в Reddit. Друг потребител на Reddit пуска скрийншот от приложение, следящо здравословното състояние, който показва какво се случва след употребата на кокаин.

"Наркотиците са единствената причина, поради която нося Fitbit," се казва в поста. "Искам да разполагам със система за ранно предупреждение за това кога сърцето ми ще експлодира."

В YouTube дори има канал на име DrugsLab, който има над половин милион абонати. Във видеата в канала трима души тестват наркотици, докато пулсът и телесната им температура се показват на екран зад тях. Идеята, според тях, е да образоват хората за наркотиците.

Едва ли лекарите обаче ще одобрят това. Учени и медицински специалисти заявяват пред CNBC, че хората, които разчитат на устройство, което следи пулса им, да ги защити от свръхдоза или от другите ефекти от твърдите наркотици си създават фалшиво усещане за безопасност.