Швейцарските финансови центрове, избягвани от някои британски хеджфонд мениджъри заради липсата на културен и нощен живот, се конкурират с Лондон в една не толкова престижна класация - за употреба на кокаин.

Цюрих и Женева се нареждат на второ и пето място, респективно, в проучване сред 60 европейски града, класирани по остатъците от кокаин в отпадните води през 2017 г.

Нещо повече, фармацевтичният център Базел, университетският град Санкт Гален и столицата Берн правят така, че Швейцария да допринесе с пет от 10-те града в челото на класацията на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании.

Лондон, който се нарежда на второ място в класацията за 2016 г., отсъства от миналогодишната класация заради липсата на ресурси за провеждане на проучването в английската столица.

Учени в цяла Европа са изследвали проби от отпадните води, предоставени от водопречиствателни заводи, за бензоиллекгонин - веществото, което се отделя, когато хората метаболизират кокаина.

Възходът на швейцарските градове в тази негативна класация се дължи отчасти на помощта, предоставена от учените в страната, казва Жоао Матиас, научен анализатор в Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон.

Въпреки това високите доходи на глава от населението в страната вероятно също имат роля.

Първото място в класацията е за Барселона, а челната тройка се оформя от Цюрих и Антверп.

Санкт Гален и Женева са на четвърто и пето място, респективно, докато Бристъл и Амстердам заемат шеста и седма позиция. Челната десетка се допълва от Берн и Дортмунд.