Това са най-добрите сирена в света
За първи път американско сирене взе голямата награда на World Cheese Awards, съобщава T+L.
Миналия петък победителите в 32-ия годишен конкурс, който някои наричат "Оскарите на сиренето", бяха обявени в Бергамо, Италия.
В надпреварата участваха над 3800 сирена от 42 държави на шест континента.
След три кръга Rogue River Blue от Rogue Creamery в Сентрал Пойнт, Орегон, беше обявено за световен шампион.
Млечната вкусотия изпревари с малко 24-месечното Nazionale del Parmigiano Reggiano Latteria Sociale Santo Stefano, произведено в Италия.
На трето място се класира испанското Torta del Casar DOP Virgen del Prado - прясно сирене от овче мляко.
„Тази година голямата награда беше завоювана с изключително малка преднина, така че бих искал да поздравя както Rogue Creamery, така и Nazionale del Parmigiano Reggiano Latteria Sociale Santo Stefano, че ни осигуриха един от най-драматичните финали на World Cheese Awards“, заяви Джон Фаранд, управляващ директор на Guild of Fine Food, която организира световните награди.
"Rogue Creamery от няколко години е начело на революцията в занаятчийското сирене в САЩ, така че изглежда много подходящо за тях да бъдат първите американски победители в нашия световен шампион," допълва още той.
Сдем американски сирена бяха включени в списъка на 84-те най-добри сирена в света.
Печелившото Rogue River Blue е увито на ръка в лозови листа от сорта сира, напоени в крушен ликьор. То е отлежавало в пещера от 9 до 11 месеца. Уебсайтът на Rogue скромно го описва, като изпълнено с аромати на "плодове, подправки, къпина, ванилия, лешник, шоколад и бекон."
Ако се интересувате къде можете да опитате най-доброто сирене в света, то това е възможно в Орегон, където се предлага в редица обекти на търговци на дребно, както и в самата Rogue Creamery.
То може да бъде поръчано и онлайн като четвърт пита струва 75 долара, а цяла - 235 долара.