Ако доходите ви не стигат, за да покривате месечните вноски по кредитите и лихвите върху съществуващите ви задължения започват да се натрупват, вероятно сте попаднали в т. нар. "капан на дълга".

Пропускането на вноски води до влошаване на кредитната ви история, нямате възможност да спестявате, а задълженията се увеличават, вместо да намаляват.

В такива случаи много хора се изкушават да теглят нови заеми, с които да покрият старите, често при много по-незигодни условия, а това води до спираловидно нарастване на дълговото бреме.

Но дори и в подобна ситуация, паниката никога не е добър съветник, а с малко повече финансова дисциплина и стриктно планиране може да се намери изход от тежкото положение. Платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg обобщава няколко съвета, които могат да ви помогнат в този процес.

Ако имате няколко кредита "на гърба си", не е необходимо да се опитвате да погасявате всички едновременно. На първо време приоритетът е да се отървете от тези с най-високата лихва.

Обикновено такива са задълженията по кредитните карти и т. нар. "бързи кредити", които са удобен инструмент за краткосрочни нужди, но ако не бъдат погасени навреме, могат да се превърнат в истинска финансова "лавина".

Естествено, необходимо е да си наложите известна дисциплина, за да не пропускате плащането поне на минималните вноски, за да избегнете натрупването на нови наказателни такси и лихви и допълнително влошаване на личния ви кредитен рейтинг. Временното ограничаване на излишните разходи също е трудна, но необходима стъпка.

Ако изплащате няколко кредита с различни срокове и лихви, можете да се обърнете към кредитора си (или към някои от кредиторите), който да консолидира всички тях в един общ заем.

Тази опция се предлага от почти всички банки, а ползата от подобна стъпка, е възможността за обединяване на всички плащания в едно, което много често е с по-добри условия и по-ниска лихва от досегашните. Особено когато става въпрос за консолидация на краткосрочни заеми, които в повечето случаи са с доста по-висока лихва от банковите потребителски кредити.

Можете за известно време да увеличите срока на погасяването, за да намалите месечната си вноска, или да договорите известен "гратисен" период, докато успеете да си стъпите на краката или да се опитате да увеличите месечния си доход.

Но като цяло основната цел трябва да бъде максимално бързото погасяване на съществуващите задължения, а не отлагането им за неопределен перод от време.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg