Обичаят да се пие кафе с приятели и колеги е помогнал на шведите да станат не само рекордьори по количество изпити чаши от напитката, но и едни от най-продуктивните служители.

В какво се крие тайната им?

В скандинавските езици има много непреводими думи, смисълът на които, наред с неповторимостта на начина на живот на техните носители, в другите страни се опитваме да разгадаем.

Целият свят се вълнува от тайната на понятията lagom, hygge и lykke. Шведите ценят своя културен код, поради това и не превеждат думата fika.

Така старата традиция няма да бъде превърната в една тривиална почивка за кафе.

Фика е кратка почивка за кафе и сладки. Жителите на Швеция са превърнали тези моменти от деня в ритуал. За тях това е отличен начин да се понижи скоростта на ежедневието и да се постигне хармония.

Поради това във всяка ситуация шведите са способни да организират фика – у дома, в офиса, по време на път или докато са навън.

Това е своеобразен акт на съпротива на съвременната офис култура, ориентирана към суперефективност и печалба.

Кафе философия по шведски

Думата fika е анаграма на kaffi – стар шведски термин, който обозначава кафето. На чашка ароматна напитка в Швеция се срещат от сутрин до обяд, а понякога и следобед.

По какво фика се различава от обичайното пиене на кафе по пътя към офиса и на делова среща? Първо, това е пауза за почивка от работата. Фика трябва да създава атмосфера на уют и добронамереност.

Идеята на ритуала е в умението да оставаме в момента. Да живеем тук и сега. Това няма нищо общо с тичането от едно до друго място с чаша кафе в ръка.

За да бъде удовлетворението пълно, шведите често съчетават кафето с печиво.

10 начина да направите дома си по-уютен и Предлагаме ви да използвате 10 подхода, чрез които да направите дома си отражение на датската философия hygge или хюга.

Как да си устроите фика?

Първо правило: фика може да се организира където решите и когато ви е удобно. Може да я устроите в офиса с колеги, в парка, в кафене или пък у дома. Фика е отличен повод да обсъдите нов роман с приятел, да споделите плановете си за отпуск с шефа или пък да похапнете парче торта, връщайки се у дома след работа.

Второ правило: фика не е само кафе, но и печиво. Сред шведите фаворит в това отношение е традиционното хлебче с канела – kanelbullar. Шоколадовите изделия или парче торта също са идеален избор. Понякога по време на фика се консумират и несладки закуски.

Трето правило: ако имате чаша кафе и парче сладкиш – това все още не е фика. Важно е да имате осъзнато желание и наличие на свободно, понякога планирано време в графика си, за да направите почивката особена. Насладете се на момента. Пийте кафе, изяжте нещо сладичко и поприказвайте с някого.